Mesto za reklamu
  1. 11. 2020.

Тужилаштво Специјалног суда у Хагу понело је Специјализованим већима оптужницу против шефова Удружења ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, који су ухапшени и изручени Хагу крајем септембра због обелодањивања поверљивих докумената из тог тужилаштва, међу којима су и имена потенцијалних сведока.

“Стриктно поверљива оптужница је поднета судији за претходни поступак 30. октобра на потврђивање”, наводи се у поднеску тужилаштва којим се иначе противи захтеву бранилаца Гуцатија да му се укине притвор.

Ово је трећа по реду оптужница за коју се зна да је поднета Специјализованим већима,познатијим као Суд за злочине ОВК.

Тужилаштво је поменутим поднеском затражило од жалбеног већа да одбаци жалбу Гуцатијевих адвоката на првостепено решење којим је судија за претходни поступак 27. октобра одбио захтев за његово хитно пуштање на слободу уз јемство.

У одговору на жалбу одбране, који је данас објављен, тужилаштво је навело да жалбено веће треба да жалбу одбаци по кратком поступку, јер не садржи аргументе који би показали било какву грешку већ донетој одлуци.

Гуцатију, као и Харадинају, притвор је одређен због опасности да би могао да побегне, да би морао да омета предстојеће кривичне поступке који ће се водити пред Специјализваним већима против припадника ОВК, као и да ће наставити да понавља кривична дела за која се већ сумњичи.

Обојица су ухапшена због застрашивања сведока у поступцима који ће бити вођени пред тим судом.

Специјализовано тужилаштво затражило је и да Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими остану у притвору, јер постоји реална опасност од утицаја и застрашивања сведока. Поред тога, сматра тужилаштво, постоји ризик да мобилишу своје присталице и ометају поступак.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here