Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском. Разговарано је о ситуацији у региону, противправним мерама Приштине и европским интеграцијама Србије. Састанку у згради “Европа” присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Александар Вучић је истакао да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином и сматра да су разговори једини начин решавања отворених питања и очувања регионалне стабилности, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

Председник је, међутим, нагласио да даље разговоре онемогућавају одлуке Приштине о драстичном повећању такси на 100 одсто, супротно Цефта споразуму, као и покушај отимања електроенергетског система.

Разговоре онемогућава и усвајање закона којима се омогућава трансформација тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. војску Косова, противно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Бриселском споразуму, ставу српске заједнице на Косову и Метохији, али и сопственим правним прописима на тзв. Косову.

“Србија је посвећена унапређењу регионалне сарадње и опредељена да доприноси том циљу. Предуслов за успешно остваривање и унапређивање регионалне сарадње је строго поштовање закључених споразума и договорених оквира сарадње од стране свих учесница у региону. Једини начин да се створе услови у којима би даљи наставак разговора био могућ, јесте да Приштина повуче противправне и крајње неразумне одлуке”, истакао је председник Вучић.

Председник Европског савета Туск поздравио је разумне потезе Србије у односима са Приштином.

После састанка са Доналдом Туском, председник Вучић присуствоваће заједничком ручку западнобалканских лидера који организује шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Нада да ће се дијалог наставити

Премијерка Ана Брнабић је после састанка са председником Европског савета оценила да у ЕУ постоји нада ће се дијалог Београда и Приштине наставити и да ће то допринети регионалној стабилности.

“Брисел је јако много уложио у регионалну стаблност. И кроз Берлински процес и регионално економско повезивање, инфраструктурно повезивање, а ово што се дашава сада угрожава све то”, оценила је Брнабићева.

Премијерка Србије је у разговору са Туском потврдила да ће Србија наставити да учествује у свим регионалним иницијативама и разговорима који се између осталог односе на укидање роминга, признање академских квалификација и подршку Регионалној канцеларији младих.

Премијерка Брнабић имаће састанак са председником Европске комисије Жан Клодом Јункерим и комесарком за трговину Сесилијом Малмстром.

„Српска стварност“ / РТС, Спутник, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here