Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Епидемиолог Др Предраг Кон рекао је на Конференцији за медије у Палати Србија да је евидентно смиривање стања, а може да се каже и гашење епидемије. Додаје да џепови постоје у малим срединама, где вирус проналази начин да преживи у установама као што су геронтолошки центри.

“У великим градовима имамо мање позитивних налаза него по мањим местима, што је епидемиолошки јако добро. Ово су сви они који су се из неког разлога јавили због тегоба. Ако међу њима не налазимо вирус, то значи да је вирус мало преостао у циркулацији. У Сурдулици је 39 позитивних и то су уз нека друга места нешто што се сада прати. Они даље врше истраживање. Претпостављам да се сви ти случајеви првенственео изолују, јер је сваки откривени случај и заразан. Имамо разлога да будемо мало и задовољни” нагласио је Кон.

У оквиру епидемиолошког дела Кризног штаба, наводи, постоји чврст став да је потребно остати на врло оштрим мерама још овај пут.

“Биће око тога саветовања већ вечерас, а сутра ће то бити поново на Кризном штабу. Забрана контакта на даље постоји. Најважније је запамтити следеће: морамо да штитимо старије каква год да буде ситуације. Мора да нам остане у свести да морамо и даље да штитимо старије од 65 година. Контакти са њима у глави треба да нам буду забрањени. Биће око тога саветовања. Ми морамо сви да се уклапамо, па чак и ми који смо епидемиолози. Ми смо кочничари. У овој ситуацији када сви желе да истрче напоље ми смо ти који упозоравамо. С друге стране нормално је да живот мора да се настави”, указао је Кон.

Др Кисић Тепавчевићева наводи да одлука о мерама није донесена из хира.

“Без обзира каква ће да буде одлука, ми је не знамо у овом моменту, ја бих поново апеловала на све да се стрпимо још мало да и ове топле дане који следе и ове празничне дане проведемо мало другачије, да их проведемо у кући и да тако заштитимо и себе и своју породицу”, навела је Кисић Тепавчевићева.

Сваки боравак у затвореном простору je потенцијалан висок ризик за настанак инфекције, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. Истиче да ношење маски у затвореним просторима има смисла. Када је реч о отвореном простору, каже да маске нису на одмет али да немају толики значај. Упозорава да свако мора да процени ризик када одлази на одређена места.

Дарија Кисић Тепавчевић је изразила велику захвалност колегама које су дошле из Кине. Истакла је да су они пружили подршку у сваком смислу и да њихова помоћ може да се оцени само највишим оценама. Како је рекла, Србија је добила савете од оних који имају највише искуства и када је кинески тим дошао, они су били једини који су угасили епидемију и били су спремни да поделе информације.

У последња три дана, наставио је  Кон, број тестираних је око 5.000.

“Раније смо имали да је 30 посто позитивних, а данас је четири одсто. Не можемо да гледамо кроз апсолутне бројеве, него и кроз проценат позитивних. Апсолутни бројеви, немају исту тежину као и у самом старту. Треба схватити да свих данас тестирани су из неког разлога тестирани, и да је око четири одсто позитивних. Ако узмете у обзир Београд где је око један одсто, онда вам је јасно како се вирус повукао. То је чврст показатељ да се вирус гаси. Значајно је да откривамо сваког ко је заразан да га изолујемо. Нападамо вирус”, нагласио је Кон.

Додаје да сада имамо капацитете и потпуно нов епидемиолошки надзор који није постојао раније.

“Нисмо више у таквој бризи. Сачекаћемо тестирање да знамо колика нам је прокуженост популације. Врло смо забринути због враћања вируса. Не треба на силу наметати док не добијаме резултате. Ако би се задржале све способности преноса вируса и ако немамо имунитет у популацији онда крећемо све испочетка. Нећемо сигурно никад кренути потпуно испочетка. Да ли ћемо враћати мере то је питање над свим питањима и не можемо то да знамо. Колективни имунитет се ставра или заражавањем или вакцинацијом. И једно и друго је важно”, нагласио је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here