Mesto za reklamu

23.02.2019.

Генерални директор Царине Косова Бахри Бериша изјавио је да је за три месеца од увођења таксе од 100 одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине на Косову за 120 милиона евра је опао увоз робе из ових земаља.

Говорећи за агенцију телеграфи.цом, Бериша је рекао да је увођење таксе у великој мери смањило увоз робе из Србије и БиХ.

“Ако погледамо евиденцију за 100 дана можемо запазити да је било мање увоза за 120 милиона евра. Из Србије је мање за 100 милиона евра, док је из БиХ 20 милиона мањи увоз“, рекао је Бериша.

Према информацијама Царине Косова, производи из Србије су замењени производима из Албаније, Македоније, али и других држава, као што је рецимо случај са Канадом, одакле се увозе значајне количине пшенице, која се раније увозила из Србије.

Према подацима Царине, на Косово је у протеклим годинама легално увожена роба у вредности до 500 милиона евра.

Косовски предузетници оцењују да је увођење таксе за робу из Србије и БиХ врло позитивно утицало на повећање производних капацитета и запошљавање нових радника, док се истовремено трговци жале да роба пореклом из Србије, коју имају у продајним објектима, продаје далеко мање него раније.

 „Српска стварност“ / Телеграфи /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here