1. 0 06. 2020.

Како је и било најављено, нова косовска влада одлучила је да укине меру реципроцитета према Србији, коју је некадашња косовска влада предвођена Аљбином Куртијем, увела, уместо такси од 100 одсто. Одлука нове косовске владе наишла је на одобравање највиших званичника Србије.

Претходно је одлука нове косовске владе добила подршку косовског председника и међународних званичника, али и критике, да се њом „Косову одузима суверенитет“ од стране Самоопредељења, али и председнице косовске скупштине, Вјосе Османи.

Преносимо изјаве званичника Србије:

Вучић: Добра одлука Приштине да укине мере забране трговине

Председник Србије Александар Вучић поздравио је одлуку Приштине да укине све забране трговине са Београдом.

Александар Вучић је, поводом одлуке власти у Приштини да укине “мере реципроцитета”, рекао да верује у снагу српске економије и компанија.

Вучић: Добра одлука Приштине да се укину мере забране трговине

Према његовим речима, може се успоставити добар пословни однос Срба и Албанаца.

Председник је за Прву ТВ рекао да од таквог односа и једни и други могу имати велике користи. Такође, Вучић је поручио да ће се држава борити чврсто и снажно за Косово и Метохију, своје интересе и права српског народа, али да за Србију нема срећног решења.

Брнабић: Поздрављам одлуку о укидању мера Приштине

Премијерка Србије Ана Брнабић поздравила је одлуку Приштине да укине мере које су ометале улаз српске робе на Косово и Метохију.

Ана Брнабић наводи да је одлуке власти у Приштини да укине “мере реципроцитета”, добра одлука за Албанце на Косову и Метохији, Србију и цео регион.

“Поздрављам ту одлуку, радосна сам због ње, мислим да је то добра одлука за Албанце на Косову и Метохији, Србију и цео регион”, рекла је Брнабићева приликом посете Пожеги.

Како је додала, потребно је неколико дана како би се видело да је одлука о укидању мера и имплементирана.

“Да видим да не смисле неку административну препреку опет за то”, рекла је премијерка и додала да ако одлука буде имплементирана, онда је то феноменална вест за све.

Ђурић: Одлука коју је требало донети одавно

Реагујући на одлуку владе у Приштини да укине “мере реципроцитета” за робу из центалне Србије, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да се то морало учинити одавно.

Ђурић је истакао да је велика, немерљива штета већ свима нанета двогодишњом блокадом од стране неодговорних представника привремених институција самоуправе у Приштини, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

“Позивамо привреднике на обе стране да искористе прилику да се боље повежу и створе нове шансе за људе свих националности. Јачање економске сарадње Београда и Приштине је неопходни састојак нормализације односа, а даље јачање српске економије ојачаће и српску државну позицију”, истиче се у саопштењу.

Уверен сам да ће Српска листа наставити да својим радом у покрајинској влади даје допринос уклањању притисака на Србе, закључио је Ђурић.

Лајчак: Приштина показала опредељење да се врати за преговарачки сто

Данас је и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио одлуку о укидању “мера реципроцитета” Приштине.

Мирослав Лајчак је на Твитеру написао да “брзо уклањање препрека за наставак дијалога под окриљем ЕУ показује јасно опредељење Косова да се без одлагања врати за преговарачки сто”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here