Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Посланици покрета Самоопредељење (ПС) Аљбуљена Хаџиу и Љибурн Аљиу изјавили су да је понуда њихове странке Демократском савезу Косова о повећању броја министарстава у новој влади последња, и да су у супротном спремни за нове изборе.

“Понуда коју смо дали ДСК-у је последња. Последњи је компромис који смо направили само ради коалиције. ПС нема шта више да пружи. Оно што смо понудили је максимална, последња понуда”, рекла је Хаџиу приштинској ТВ станици Кохависион.

“Следећи корак није пожељан, али то су избори. Наша алтернатива је формирањекоалиције са ДСК-ом. Опција ‘Б’ су нови избори које не желимо. Захтев ДСК-а није подржао грађане Косова. Ми знамо јер имамо структуре”, рекла је Хаџиу.

ПС је пре два дана понудио Демократском савезу да у будућој косовској влади руководи са шест министарстава и да има право да кандидује особу за будућег председника, када Хашиму Тачију истекне мандат у пролеће 2021. године.

Аљбин Курти је предложио повећање броја министарстава са 12 на 14, при чему би ДСК имао шест министарстава, Самоопредељење пет, док би мањине имале три.

Уследила је контра понуда Демократског савеза Косова за формирање владајуће коалиције, у којој се од покрета Самоопредељење тражи да се одрекне места председника скупштине на које је изабран Глаук Коњуфца, затим пет министарстава и избор кандидата ДСК-а за косовсог председника када Хашиму Тачију истекне мандат.

Када кандидат ДСК-а буде изабран за косовског председника, функција председника скупштине била би враћена Самоопредељењу.

“Одлука да се повучемо после оволико труда, прескупа би била и за нас и за Коњуфцу као личност, али и за Куртија и господина Мустафу, који би на произвољан начин, одмах по формирању владе, као први демократски чин, разрешили једну особу”, рекао је Љибурн Аљиу.

Објашњава да би једна ствар била када имате захтев за његову смену или он да оставку због озбиљног прекршаја.

“Не можемо одговорити ни са да ни са не. Ако тражите да две особе као диктатори одбаце одлуку Скупштине, и то прву одлуку Скупштине, то је онда увреда и за ту институцију”, навео је Аљиу и поновио да је ПС пре спремно да повећа владу за још два министарства него прихвати такав предлог.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here