Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Ситуација у Украјини, притисци да уведемо санкције, отежан транспорт имају утицаја и на нашу економију. Уколико нам Украјина и Русија остану недоступне на дуже време, наши извозници ће морати да потраже алтернативна тржишта – истраживала је емисија РТВ „Бизнис монитор“.

Земље CEFTA и Европске уније су места где наша роба сада најлакше може да стигне, али и неке далеке дестинације могу бити опција.

Извозници су на првом месту угрожених због ратних дејстава у Украјини, изјавио је данас представник Привредне коморе Србије Бојан Станић и додао да ће увозници сировина из Русије проблем тек имати када истроше залихе.

Помоћник директора Сектора за интернационализацију ПКС је за Танјуг рекао да је посебно битно информисати привреду и припремити је за оно што долази, посебно ако криза потраје.

“Извоз на украјинско тржиште је немогућ, у 2021. је износио око 150 милиона евра, а извоз за Русију доступан је све мање, постаје компликованији, транзит дужи и скупљи, а проблем је и осигурање пословних подухвата”, рекао је за Танјуг Станић и указао да и депресијација рубље свакако представља проблем

Станић оцењује да су на неки начин угрожени и увозници који зависе од сировина из Русије у хемијској и металској индустрији.

“Нису још угрожени на том нивоу, јер постоје залихе али када оне нестану, а криза се настави доћи ће до одређених проблема”, казао је Станић и додао да не треба заборавити да се настављају инфлаторни притисци, пре свега као последица раста цена енергената и хране.

Према његовим речима, сада постоји велика неизвесност и око санкција које Запад уводи Русији, јер није довољно јасно на који начин оне функционишу у пракси.

Битно је, како каже, да информишу компаније које послују са угроженим подручјима.

Пратимо све што се дешава, имамо наше представништво у Бриселу, Русији и компаније које су директно укључене у пословне процесе тако да јавност обавештавамо на дневном нивоу.

Станић каже да тамо где постоји проблем око транспорта, и приликом набавки сировина настоје да повежу понуду и тражњу, како на домаћем тако и на међународном нивоу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here