Mesto za reklamu

Одржан састанак Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, са Епископом бихаћко-петровачким и представницима завичајних удружења 

05.11.2018.

 Председник и чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону одржали су у Народној скупштини Републике Србије састанак са Епископом бихаћко-петровачким Сергијем и представницима завичајних удружења. Председник Одбора, Миодраг Линта је истакао да се након вишечасовног састанка, на коме је вођена конструктивна и исцрпна расправа, говорило о проблемима, али и позитивним примерима на подручју Епархије, саопштила је скупштинска прес служба.

Наглашен је кључни значај Епархије бихаћко-петровачке и њена позитивна улога, на челу са Владиком и бројним свештенством, који помажу српском народу да остане на тим подручјима.

Главне теме састанка биле су проблеми у вези са економским развојем, исељавањем младих Срба, проблемима у вези са образовањем на српском језику и писму, на којим би требало да се одржавају наставни планови, потом спора обнова порушених кућа и инфраструктуре, као и проблеми у вези са друштвеним аспектом живота Срба уопште.

Линта је навео да постоји проблем и на плану запошљавања Срба у јавном сектору, као и дискриминација од стране надлежних власти, јер се Србима онемогућава запошљавање у просвети, здравству и јавним предузећима.

Као могућност решавања оваквих изазова, Линта је истакао да је потребно отворити један стални суштински дијалог, уз помоћ Владе, на релацији Београд – Сарајево. Он је рекао да ће Одбор сачинити препоруке, заједно са Епископом Сергијем и завичајним удружењима, а које ће потом бити прослеђене Кабинету председника, Владе Републике Србије и надлежним министарствима.

Епископ Сергије истако је да народ има оптимизам, веру и наду за опстанак и одрживи развој и да ће се учинити сви напори да народ остане на том подручју.

На састанку су учествовали и заменица председника Одбора Мирјана Драгаш и чланови доц. др Иван Бауер, мр Иван Костић и Александар Чотрић.

 

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here