Mesto za reklamu

Помоћник министра правде у Влади Републике Србије Јелена Деретић саопштила је данас да се највећи број спроведених медијација у прошлој години односи на поље банкарских услуга, лизинга и осигурања, и то у укупно 103 predmeta.

02. 11. 2018.

Јелена Деретић је, отварајући Конференцију о медијацији у области финансијских услуга, навела да се укупно 14 посредника, односно медијатора, изјаснило да је поступало у тим предметима, као и да не изненађује чињеница да је једна шестина свих спроведених медијација у 2017. години из тих области. Она је указала на то да треба имати у виду чињеницу да су ови предмети изузетно погодни за поступак медијације и да су упоредно-правно изузетно распрострањени. Према њеним речима, то је ипак занемарљив број медијабилних предмета наспрам броја парничних предмета у којима се као странке налазе банке и осигуравајућа друштва. На основу годишњих извештаја о раду медијатора за 2017. годину, како је објаснила, Министарство је евидентирало 619 закључених споразума о приступању посредовању у решавању спорова – медијацији, што је три пута више него у претходној години. Деретић је напоменула да је и даље реч о изузетно малом броју медијација насупрот броју судских поступака, и истакла да је један од главних стратешких циљева растерећење судова, убрзање поступака и информисање грађана о различитим могућностима решавања спорова и њиховим предностима и недостацима. Према њеним речима, један од начина на који се то може постићи јесте управо унапређење примене алтернативних начина решавања спорова. Она је навела податак да се само 131 посредник, односно 22 одсто од укупног броја регистрованих, изјаснио да је у току 2017. године посредовао у решавању спорова, што указује на још недовољан број спорова који се решавају путем посредовања, али и на недовољно ангажовање посредника.

Вицегувернер Народне банке Србије Жељко Јовић рекао је да је прошле године највећи број медијација, односно 92 одсто, спроведен управо у поступку посредовања пред НБС, како због значајних надлежности ове банке, тако и због ауторитета те институције. Препознали смо важност овог поступка и различите користи које свако од нас може имати уколико се спорни однос са другом страном реши у поступку медијације, избегавајући на тај начин непотребне судске спорове, нагласио је Јовић.

На конференцији, коју су организовали Министарство правде и Народна банка Србије, у оквиру заједничке иницијативе за унапређење примене медијације у Србији, говорили су и еминентни медијатори из САД Данијел Вајнстајн и Брус Едвардс, наводи се у саопштењу Министарства правде.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here