Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је са представницима компаније „Global Blue“ разговарао о унапређењу услова да оператори-компаније који се баве повраћајем ПДВ-а страним путницима под комерцијалним условима почну да послују на нашем тржишту.

На састанку, одржаном у Влади Србије, истакнуто је да наша земља жели да користи сва позитивна искуства како би се боравак туристима у нашој земљи учинио што пријатнијим и једноставнијим, због чега је и значајно поједноставити процес повраћаја ПДВ-а.

Мали је навео да Србија има визију и циљ да постане високо позиционирана туристичка дестинација, примењујући глобално конкурентне стандарде, услуге и производе.

Циљ који смо поставили подразумева и увођење ефикасног система повраћаја пореза и услуга намењених страним туристима, који ће употпунити њихово искуство у Србији, повећати број долазака и њихову потрошњу приликом посете, објаснио је министар.

Он је рекао да је то разлог зашто желимо да унапредимо постојећи процес повраћаја пореза кроз увођење поједностављене, модерне и дигитализоване процедуре, и додао да је држава, кроз промену своје регулативе, већ започела наведени процес.

Први корак који je направљен у том смеру биле су измене Закона о ПДВ-у, којима је снижен износ минималне куповине добара по основу које страни држављани могу да остваре право на рефакцију ПДВ-а, са 150 на 100 евра, почев од 1. јануара ове године, указао је Мали.

Такође, како је додао, ради стварања услова за успостављање ефикасног и савременог поступка рефакције ПДВ страним држављанима, крајем децембра 2018. године донет је Правилник о изменама и допунама Правилника о начину и поступку остваривања пореских ослобођења код ПДВ са правом на одбитак претходног пореза, а који је ступио на снагу 1. јануара.

Поред осталог, тим Правилником се прописује нови двојезични формулар на српском и енглеском језику, и додатно су прецизирана правила за остваривање права на рефакцију ПДВ страним држављанима.

Састанку су присуствовали представници Кабинета председнице Владе Србије, Министарства финансија, Пореске управе, Управе царина, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и е-управу и Народне банке Србије.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here