Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је данас, након обиласка Дирекције за националне референтне лабораторије у Београду, да ће сви произвођачи млека морати два пута месечно да тестирају своје производе у Националној лабораторији за контролу млека.

Брнабић је објаснила да ће анализе бити бесплатне, при чему ће сваки произвођач добити смернице о томе шта да предузме уколико постоје одступања у квалитету њихових производа од европских стандарда. Према њеним речима, то што Србија сада има акредитовану Националну лабораторију за грађане значи већу безбедност и бољи квалитет хране, а за произвођаче стандардизацију квалитета производа и фер тржиште.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће Србија у мају или јуну добити лабораторију за безбедност хране, док је Национална лабораторија за контролу млека важна како би се утврдио квалитет млека и млечних производа на тржишту.

Србија извози млеко у земље у окружењу и стандарди су усклађени са њиховом регулативом. Немамо велике количине млека да би могли да извозимо у ЕУ, навео је министар и подсетио на то да је дозвољени ниво афлатоксина за САД 0,5 микрограма по литру.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да је отварање нове акредитоване лабораторије за испитивање млека важан корак не само у унапређењу безбедности и квалитета хране у Србији, већ и за пут Србије ка чланству у ЕУ. Фабрици је подвукао да је Поглавље 12, које се односи на безбедност и квалитет хране, најкомплексније и технички најзахтевније поглавље у процесу преговора о чланству у ЕУ. Према његовим речима, 4,5 милиона евра, од укупно осам милиона колико је ЕУ издвојила за Дирекцију, уложено је у реконструкцију центра, а остатак за обуке запослених.

Министарка за европске интерграције Јадранка Јоксимовић напоменула је да је ЕУ финансирала пројекат са осам милиона евра, док је Влада Србије учествовала са приближно три милиона евра. Две трећине прописа Европске уније (ЕУ) односи се на пољопривреду, безбедност хране и заштиту јавног здравља, навела је она и додала да Србија интензивно ради на поглављима који се тичу тих захтевних области. Отварањем Националне лабораторије, Србија се усклађује са највишим прописима и стандардима ЕУ – нагласила је министарка Јоксимовић.

 „Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here