Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Шеф УН на Косово Захир Танин упозорио је амбасадоре држава чланица Савета безбедности УН да једностране акције, попут одлуке власти у Приштини о регистарским таблицама, доприносе расту тензија, те да су резултирале повредама више особа. Селаковић: Приштина једини извор нестабилности, 100 напада на Србе за шест месеци. Вјоса Османи затражила окончање мисије УН. САД траже укидање УНМИК-а, Русија и Кина против – пренео је РТС и агенције.

УН: Опасне једностране акције

Шеф УНМИК-а Захир Танин је, представљајући извештај генералног секретара УН Антонија Гутереса, рекао је да је недостатак политичке комуникације кључни разлог нових тензија

Власти у Приштини су, без одговарајуће комуникације са осталим организацијама укључујући и Кфор, почеле да спроводи одлуку о регистарским таблицама, рекао је Танин, наводећи да су се на административној граници појавила блиндирана возила, као и да је употребљен сузавац како би се растерали демонстранти.

Чињеница да овакав потез није био предмет дискусије у редовним комуникацијама, довели су до дводневних тензија, које су прекинуте уз посредовање ЕУ и подршку дипломата из САД.

Танин је, такође, захвалио шефовима НАТО и Европске комисије на личном доприносу у процесу смиривања тензија.

“Ја сам, такође, лично апеловао да смање тензије”, рекао је Танин.

Ипак, недељу дана касније, косовска полиција је поново распоредила специјалце на север Косова и остаје питање да ли је НАТО обавештен о акцији на ваљан начин.

Уколико се велика већина људи из различитих заједница не осећа као део политичког процеса и уколико друштво не стане иза преговора, сви покушаји да се реше проблеми ће бити недостижни, рекао је Танин, називајући документе “потребним, али недовољним за трајна решења”.

Селаковић: Приштина једини извор нестабилности

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић упозорио је да је безбедносна ситуaција у последње време била обележена нападима на представнике српске заједнице на КиМ, као и да су власти у Приштини предузимале опасне једностране акције.

“Опасне провокације Приштине се дешавају сваког дана… Последњи упад специјалних јединица Росу је девети упад те врсте… То се мора одмах прекинути”, рекао је шеф српске дипломатије, наводећи да је од последица акције “ватреним оружјем и хемикалијама убијена старија жена, а девет је рањено”.

“Србија се снажно бори против организованог криминала и шверца, али сви морају бити свесни да је ова акција почела упадом наоружаних особа у апотеке… Свега пар дана раније, специјалци Росу су распоређени на административној граници и насилно спречавали слободан проток људи и робе”, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је упозорио да упад косовске полиције уз употребу недозВвољене силе доприноси дестабилизацији ионако крхке безбедносне ситуације и представља покушај да се Србија испровоцира да предузме брзоплету реакцију.

Постоји само један извор нестабилности – привремени органи самоуправе у Приштини и они морају бити заустављени, рекао је Селаковић, наводећи да је јасно је да ти покушаји нису изоловани и спорадични, већ представљају константан притисак на Србе.

Селаковић је навео и да је током последњих шест месеци забележено скоро 100 напада на Србе, као и да су мете све чешће деца, старци и повратници. Подсетио на случај Драгице Гашић, која је од повратка у Ђаковицу доживела физичке нападе и била жртва институционалних притисака.

Османи: Време за окончање мисије УН

Вјоса Османи, председница привремених органа, затражила је да се што пре оконча мисија Уједињених нација, те да се Косову омогући место међу чланицама светске организације.

“Унмик је формиран пре 22 године под изузетно тешким околностима како би успоставио привремену администрацију. Понављам привремену”, рекла је Османи, тражећи да се оконча мисија УН и буџет искористи на бољи начин.

Османи је, такође, оптужила мисију УН да на погрешан начин тумачи догађаје са севера Косова и на тај начин шаље погрешну поруку, те затражила да се властима у Приштини омогући чланство у брпојним међународним организацијама.

“Поверење у институције на Косову никад није било више… У времену смо трансформације институција без преседана у историји.

Ми волимо и ширимо мир, наши војници чувају мир ван Косова… Понудили смо уточиште Авганистанцима, чиме смо показали приврженост циљевима којима стреме наши савезници”, рекла је Османи.

Говорећи о разлозима због којих још није дошло о формирања Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом, Османи је рекла да је уставни суд у Приштини утврдио да је тај договор у супротности са уставом.

“Борба против организованог криминала није предмет преговора”, рекла је Османи, објашњавајући акцију полиције на северу Косова.

Османи је оптужила Београд и Москву за “непрестану агресију”, те позвала амбасадоре држава чланица Савета безбедности да посете Косово и “увиде реалност на терену”.

Француска: Европска будућност региона

Координаторка француске мисије при УН, Шера Гасри поздравила је мирно решење кризе која је претходних недеља избила на северу Косова.

Поздравила је и борбу против криминала коју се предузеле власти у Приштини и истакла значај Специјалног суда за злочине ОВК на Косову.

Гасри је истакла значај “европске будућности” региона.

Британија подржава напоре ЕУ

Велика Британија осуђује нападе на мањинске заједнице и верске објекте на Косову и позива на прекид насиља, рекла је представница Велике Британије.

Британија, такође, подржава напоре које ЕУ улаже у проналажење решења кроз дијалог Београда и Приштине и апелује на обе стране да пронађу решење усмерено ка слободи кретања.

Британија сматра да је време да се преиспита улога Мисије УН на Косову, рекла је представница Британије.

САД траже укидање УНМИК-а

САД охрабрују Београд и Приштину да наставе дијалог под окриљем ЕУ, наводећи да разговори представљају најбољи начин за превазилажењем проблема, рекао је амерички представник у Савету безбедности УН.

УНМИК је испунио задатак који му је првобитно дефинисан задатак и треба да почнемо дијалог који ће водити ка окончању ове мисије, рекао је амерички дипломата.

“Разочарани смо што наши ранији позиви усмерени ка укидању УНМИК-а нису наишли на разумевање”, рекао је амрички дипломата, наводећи да Вашингтон “тражи да се начини план усмерен ка гашењу мисије УН на Косову”.

Русија: Приштина шири пропаганду

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја оптужио је приштинске власти да шире пропаганду Приштине о напретку и мултиетничности, која се не слаже са реалношћу и оним што се током прошлог месеца дешавало.

“Ватрене речи неће променити чињенице… Забринути смо због развоја ситуације на северу Косова”, рекао је руски амбасадор при УН Небензја, који је рекао да је акција косовских специјалаца и оклопних возија резултирала људским жртвама.

Оптужио је косовске власти да су шок-бомбама, сузавцем и ватреним оружјем заплашивали локалне Србе како би их истерали са Косова.

Руски амбасадор је позвао ЕУ да утиче на стране да испуне своје обавезе проистекле из досадашњег тока преговора, те навео да се Русија залаже са решење прихватљиво за обе стране и засновано на међународном праву и Резолуцији 1244.

Противимо се примању Косова у међународне организације, рекао је руски амбасадор, наводећи да косовске власти још увек нису процесуирале кривце за напад на руског службеника УНМИК-а пре неколико година.

Небензја је, истовремено, рекао да се Москва противи укидању или промени мисије УН на Косову, наводећи да су извештаји УНМИК-а од велике важности за реално сагледавање стања на Косову.

Кина против укидања УНМИК-а

Кина упозорила да је једнострана акција приштинских власти довела до повећаних тензија и позвала на наставак дијалога.

“Кина сматра да Резолуција 1244 представља правну основу за проналажење решења… Сваки искорак из овог оквира представља корак уназад у том процесу”, рекао је кинески дипломата Генг Шуанг.

Кинески дипломата је упозорио на пораст етнички мотивисаног насиља на Косову, посебно усмереног против Срба, те истакао важност да Савет безбедности “задржи пажњу” на Косову.

“Улога УНМИК-а још увек веома важна… Подржавамо наставак пружања одговарајуће помоћи УНМИК-у како би ова мисија могла да настави спровођење мандата који јој је поверен”, рекао је кинески дипломата.

Селаковић за РТС: Пријатно сам изненађен говором Танина, а и несталне чланице СБ УН подржале Београд

Српски шеф дипломатије Никола Селаковић каже за РТС да га је пријатно изненадило обраћање шефа Унмика Захира Танина.

“Не знам да ли је ико очекивао да ће Танин тако објективно и језгровито причати о догађајима од 13. октобра будући да тај период није обухваћен извештајем”, навео је Селаковић.

Селаковић је поновио да Приштина константно руши дијалог које је почело још форимирањем владе Аљбина Куртија и састанцима у Бриселу где је делегација Приштине јавно говорила да нема намеру да испуни обавезе из Бриселског споразума.

Према речима Селаковића, већина несталних чланица Савета безбедности УН-а врло јасно је подржала територијални интегритет и суверенитет Србије и осудила Приштину за подривање дијалога, подсетила на Резолуцију 1244 и подржала останак Унмика на КиМ.

Са друге стране, констатовао је да је остала традиционална подела међу сталним чланицама СБ УН-а.

Нећемо одустати од тражења мирољубивог и одрживог решења, борићемо се за интересе српског народа и његовог опстанка на КиМ као и заштиту културно-историјског блага, истакао је Селаковић.

“На састанку са генералним секретаром УН Антонијем Гутересом очекујем да ћемо доћи до разумевања што је и показано приликом сусрета са премијерком Аном Брнабић средином септембра током заседања Генералне скупштине, када је исказана подршка дијалогу али и недвомслени став према КиМ”, додао је Селаковић.

Селаковић је рекао да ће информисати Гутереса о последњим дешавањима на КиМ која нису ушла у редован извештај, као и да замоли да се та подршка настави.

Указао је на то да ће се на састанку говорити и о другим темама, нагласивши да је Србија трећа у Европи по броју војника у мировним мисијама УН-а и прва у региону.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here