Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Данас ће се на редовној седници косовског парламента наћи три нацрта закона: Закон о косовским безбедносним снагама, Закон о служби у косовским безбедносним снагама и Закон о министарству одбране. Реч је о решењима којима ће бити омогућена трансформација КБС у косовску војску. Срби очекују да ће им то отежати борбу за опстанак а улице Приштине окићене су америчким заставама.

Званични Београд и Срби на Космету противе се иницијативи приштинских власти. Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да намера Приштине да формира војску није у складу ни са правом, нити са Резолуцијом 1244. Додао је да је дужност Кфора да ту војску распусти.

У Приштини и у другим срединама на КиМ је мирно, јавља дописник РТС-а. Ноћас је заседао Савет за безбедност у Приштини а разматрано је руковођење ситуацијом након гласања у парламенту.

Сва три закона су усвојена у октобру у првом читању уз подршку свих несрпских посланика. Српски посланици су тада напустили седницу наводећи да трансформација КБС није по закону и у интересу Срба.

Јуче се косовски председник Хашим Тачи појавио у униформи и извршио смотру јединица КБС.

На улицама Приштине и других градова су окачене америчке заставе.

Ипак, у северном делу Косовске Митровице грађани су изразили протест тако што су окачили српске тробојке на прозоре, терасе и излоге.

Срби на Космету са зебњом очекују одлуку косовског парламента, наводе да не очекују да им то донесе нешто добро и да ће им само додатно отежати положај и борбу за опстанак, јавља репортер РТС-а.

На мосту који раздваја северни и јужни део Митровице налази се неколико возила Кфора

Председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да Приштина има подршку САД и водећих НАТО земаља и да очекује да ће закони данас бити усвојени. Наводи да ће косовска војска бити нелегална формација, супротна резолуцији 1244 и самом такозваном уставу Косова.

Према његовим речима, то представља довршавање легализације терористичке ОВК која је требало да буде разоружана након доласка међународних снага.  Дрецун поручује да је то једностран потез као резултат политичког насиља над српским народом.  Председник одбора за КиМ сматра да сада Албанци неће предузимати никакве озбиљније акције али да је увек ту опасност да се та формација употреби против српског народа.  Објашњава да ће бити промењен мандат КБС и да ће бити формирано министарство одрбане. Како каже, досадашња формација је имала задатак да помаже цивилним властима у кризним ситуацијама, али је упркос томе била наоружана дугим цевима.

Сада ће им мандат бити заштита суверенитета и интегритета а отворен им је пут и за учешће у међународним мисијама. Дрецун напомиње да је посебно опасно то што је предвиђено да пружају подршку цивилним властима, што значи да би Приштина могла да их употреби да успостави контролу над неким делом севера Косова и Метохије.

Милован Дрецун истиче и да ће том формацијом да руководе људи као што су Рустем Бериша и Рахман Рама, за које каже да су бивши припадници ОВК.

Говорећи о томе што су се чуле противречне поруке из НАТО-а о трансформацији КБС, Дрецун је рекао да се много земаља противи томе али да целим процесом руководе САД.

Додаје да Србија не упућује никакву претњу али да тражи од Кфора и НАТО-а да реализују свој мандат и не дозволе да српски народ буде угрожен. Како каже, са друге стране Београд шаље поруку да се неће дозволити распламсавање кризе.

„Српска стварност“ / РТС – Агенције / 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here