Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

 “Ролс Ројс” је на овогодишњем сајму аутомобила у Београду показао први СУВ модел возила у својој историји, а разлог да Србија буде поносна на ову чињеницу јесте податак да је један од дизајнера који је радио на овом моделу Београђанин Павле Трпинац.

После завршене Треће београдске гимназије, Павле је уписао Факултет примењених уметности, одсек индустријски дизајн. Након завршетка студирања у Београду, 2004. године одлази на мастер усавршавање у Немачку где почиње да ради као дизајнер аутомобила, прво у компанијама Шкода и Ауди, да би 2007. године прешао у БМW, где се након неког времена нашао у тиму дизајнера који су радили на луксузним моделима марке “Ролс Ројс” .

Како је рекао у интервјуу који је дао на сајму аутомобила, долазак на ову манифестацију у њему буди најлепше емоције.

– Повратак на салон аутомобила у Београду буди у мени лепе успомене из детињства када сам први пут посетио овај сајам са својим оцем. Тај догађај је очигледно имао утицаја на мој будући живот и данас се осећам изузетно поносно што сам поново део београдског салона аутомобила – изјавио је он.

Оно што посебно издваја у свом стваралачком раду, јесте чињеница да је живећи у Београду и Минхену, његов рад у великој мери оплемењен, пошто су оба имала великог утицаја на креативност која га краси.

– Веома сам срећан што су Београд и Минхен градови у којима сам живео. Верујем да ми је то помогло да проширим своје хоризонте, као и да их боље упознам. Чињеница да су ова два града на много начина различита, само су ме допунила и учинила ствари занимљивијим – изјавио је у интервјуу за магазин Бусинесс луxурy.

Ово није први пут да је Павле репрезентовао престижног произвођача луксузних аутомобила на београдском сајму. Наиме, пре неколико година, он се такође појављивао на сајму испред дизајнерског тима “Ролс Ројс” који је обликовао моделе Гхоус и Wраитх.

Што се тиче рада у познатој аутокомпанији, својевремено је у интервјуу за Топ Спеед изјавио како је то испуњење његовог дечачког сна.

– Постати члан “Ролс Ројс” дизајн тима и радити на аутомобилу тако посебном као сто је Wраитх, догађаји су који далеко превазилазе све моје дечачке снове. И даље се сећам тренутка када сам са неких пет или шест година први пут видео један “Ролс Ројс”. Увек сам се играо аутомобилчићима и био сам у стању да проведем сате цртајући аутомобиле. Вероватно нема много занимања која имају тако снажан континуитет са омиљеним дечјим активностима, али не треба заборавити да је у оквиру процеса дизајна, цртање аутомобила начин да се идеја забележи, развије и комуницира…

Но, долазак до те идеје је комплексан пут у коме нема ничег детињастог. Исто важи и за претварање те идеје у стварност, али колико год тај посао био озбиљан, он је и исто толико узбудљив – од прве обећавајуће скице, од модела заснованих на идејама забележеним у тим скицама, до њиховог постепеног довођења до савршенства и праћења до израде алата и првих прототипова. Мислим да нема дизајнера који је имун на оно посебно осећање од кога заблистају очи, а то је тренутак када се модел или прототип види по први пут, или научи нешто ново и стекне неко ново искуство – изјавио је тада за часопис Топ Спеед, додавши да су га аутомобили одувек фасциниали, а као главног “кривца” за своју љубав, оптужио је оца Душана који је у њему побудио интересовања за кола и цртање.

У истом интервјуу причао је и о својој каријери дизајенра у аутомобилској индустрији, наводећи да му је најдражи пројекат био рад на још једном од луксузних аутомобила из породице “Ролс Ројс”, Wраитх-у.

– Свакако је то Wраитх! Самим тим што је био први серијски аутомобил у чијем сам стварању учествовао, био би посебан за мене, али је и много више од тога, јер на неки начин представља остварење аутомобила мојих снова. Насупрот општем мишљењу да свако возило свој живот започиње као скица која оставља без даха и која онда бива постепено разводњена док стигне до производње, снажан карактер овог модела видљив је већ у првим скицама, а постајао је све јачи и јачи што је пројекат више одмицао. То као да је у питању био процес дестилације који је резултовао најчистијим изразом наших намера и жеља. Уз то, Wраитх је плод рада једног изузетног тима и мени је част што му припадам, и многих лепих успомена из периода његовог настајања сетим се сваки пут када га видим – рекао је Павле, и додао да инспирацију за цртање проналази у историји компаније Ролс Ројс, као и да се та фирма труди да их кроз сарадњу тимова у Великој Британији и Немачкој упћује на инспиративна и релевантна места која су умногоме утичу на његово стваралаштво.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here