Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Министарка правде Нела Кубуровић данас је, на основу одлуке Владе Србије од 11. јула ове године, уручила уговоре о додели средстава прикупљених опортунитетом за 150 пројеката од јавног интереса из области здравља, културе, просвете и социјалне заштите, чија је укупна вредност 470 милиона динара.

Кубуровић је на свечаности у Народном музеју Србије подсетила на то да је ово четврти Јавни конкурс за доделу средстава од опортунитета, и навела да су за протекле 4 године средства у износу већем од 1,6 милијарди динара била додељена за укупно 445 пројеката.

Она је напоменула да је, према овогодишњем решењу Владе Србије, за 22 пројекта из области социјалне заштите одобрено 69.971.817 динара, а средства ће добити седам геронтолошких центара, пет центара за децу и лица ометена у развоју, установе за негу одраслих и старих, као и Сигурна кућа за жене и децу жртве породичног насиља из Ниша и Центар за заштиту жртава трговине људима.

Према њеним речима, они ће средства усмерити на набавку возила, намештаја, медицинске опреме и санације простора.

За област просвете, односно образовне установе – 64 школе и вртића, издвојено је 142.111.901 динар и то за 9 вртића, 11 средњих школа и 44 основне школе, прецизирала је Кубуровић.

На 35 здравствених установа распоређено је 181.047.533 динара, а међу добитницима средстава ове године су Универзитетска дечија болница у Београду, Клиничко болнички центар Земун, Народни фронт, Институт за неонатологију, Клинички центар Србије, Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ и друге.

Из области културе 11 пројеката добило је 50.646.210 динара – средства су добиле три библиотеке, два позоришта, Историјски архив Београда, манастир Градац, Задужбина Илије М. Коларца, Београдска надбискупија и црква у Ариљу.

Када је реч о подршци особама са инвалидитетом, седам установа и удружења за подршку особама са инвалидитетом, као што су удружења слепих и глувих, удружење особа са аутизмом, Нурдор и други, добило је 8.417.605 динара.

Преосталих 10 пројеката на конкурсу добило је 17.804.934 динара, и то туристичке организације Бора и Ивањице, Удружење „Чика Боца“, Београдска ролеријада, манифестација „Ноћ музике“ и други.

Све конкурсе је спровела комисија Министарства правде сачињена од представника релевантних институција, а Министарство правде континуирано спроводи надзор над реализацијом пројеката на начин како је дефинисано уговором, нагласила је Кубуровић.

Иначе, сваки корисник средстава у обавези је да новац утроши у одређеном року и поднесе извештај комисији о начину трошења тих средстава.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће средствима намењеним за здравство бити набављено 11 санитетских возила, возила за дијализу, ултразвучни апарати, стерилизатори, апарати за анестезију и друга медицинска опрема.

Лончар је изразио уверење да је ово најбољи начин да се грађанима Србије покаже како се улаже у здравство.

На донацијама за своје ресоре захвалност су изразили и министар културе и информисања Владан Вукосављевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који су присуствовали додели уговора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here