Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић председавао је данас седници Комисије за Хиландар, на којој су усвојени Извештај о извршеним радовима у 2018. години и План радова за 2019. годину.

У саопштењу Министарства културе и информисања наводи се да су на тај начин усаглашени оквири за наставак обнове најзначајнијег српског манастира.

Комисија је констатовала да су завршени комплетни рестаураторско-конзерваторски радови на Белом конаку и да је објекат стављен у функцију, као и да су у складу са планом изведени радови на кровној конструкцији трпезарије са кухињом.

Такође, започети су припремни радови на Дохији и Игуменарији са параклисом, при чему је, у складу са предвиђеном динамиком, Покрајински завод за заштиту споменика културе Петоварадин спровео конзерваторско-рестаураторске радове на трону Богородице Тројеручице.

Министарство културе и информисања је за наставак радова на обнови манастира Хиландар за 2019. годину издвојило 80 милиона динара.

Планом рада у 2019. години предвиђени су наставак радова на реконструкцији трпезарије са кухињом, као и наставак припремних радова на Дохији и Игуменарији са параклисом, који подразумевају ојачање, осигурање и демонтажу делова који су склони паду, како би се приступило конзерваторским радовима на том објекту.

Седници су, поред Вукосављевића, присуствовали и чланови Комисије – помоћник министра за културно наслеђе Данијела Ванушић, заменик председника Комисије, професор Владета Јанковић, епископ жички Јустин, представник САНУ Димитрије Стефановић и професор Филозофског факултета у Београду Зоран Ракић.

Комисију чине и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин Зоран Вапа, директор Задужбине светог манастира Хиландара Миливој Ранђић, представник Народне библиотека Србије Владимир Тријић, архитекте Мирко Ковачевић и Драгољуб Тодоровић, сликар и конзерватор у Републичком заводу за заштиту споменика културе Београд Владимир Булајић и доцент Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду Светислав Николић.

Српска стварност“ / kultura.gov.rs /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here