1. 0 05. 2020.

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Владимир Поповић изјавио је данас да је на пословима борбе против коронавируса у Србији ангажовано приближно 100 истраживача, који углавном раде волонтерски.

Поповић је у изјави за агенцију Танјуг рекао да највише истраживача, њих 45, ради у лабораторији “Ватрено око” у Клиничком центру Србије, приближно по 20 у “Торлаку” и Националној референтној лабораторији у Батајници, а мањи број је распоређен у другим лабораторијама, као што су Завод за биоциде или ветеринарски институти.

Поред тога, наши истраживачи су ангажовани на многим другим активностима, рекао је он и додао да се у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) ради на развоју ЕЛИСА теста, Медицински факултет у Београду радиће епидемиолошку студију, а има и неколико клиничких студија примене имуноглобулина и терапије крвном плазмом.

Према његовим речима, постоје и активности истраживача које су везане за анализирање економских последица пандемије, као и за друштвено-хуманистичке науке, односно последице пандемије на социолошке и психолошке аспекте.

Поповић је најавио да ће за 10 дана бити расписан позив Фонда за науку у борби против пандемије, а моћи ће да конкуришу истраживачи не само из биомедицине, већ и инжењери и истраживачи у друштвено-хуманистичким наукама.

Он је објаснио да ће се позив односити на пројекте који имају конкретан допринос у борби против COVID-19, као што је развој метода за откривање вируса, прављење респиратора, како превазићи економске последице или како направити бољу психолошку слику стања друштва након пандемије.

Према његовим речима, Влада Србије још није усвојила буџет тог програма, али ће он највероватније износити приближно два милиона евра.

Државни секретар је навео да су истраживачи у нашој земљи део радне групе коју је формирало Министарство просвете, а чији је задатак да прегледа базе радова најновијих и најважнијих светских часописа и њихове резимее преведе на српски језик, обради и у форми извештаја пошаље представницима Владе и Кризном штабу.

Он је истакао да је управно на основу тих информација донето неколико одлука, као што су производња ЕЛИСА тестова, примена имуноглобулина у терапији, израда епидемиолошке студије, употреба хлорокина у лечењу, а сада се ради и на развоју биобанке за узорке кроз COVID истраживања.

Поповић је указао на тo да је кроз радну групу успостављена и сарадња са нашим истраживачима у дијаспори, који су, такође, предложили неке од метода.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here