Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Нови ковид тест за који тврде да је тачан попут ПЦР теста, а бржи од антигенског могао би да почне да се масовно користи за само три месеца.

Стручњаци са Универзитета у Бирмингему тврде да су развили методологију за анализу бриса која даје резултат на лицу места – у року од три минута, преноси Дејли мејл.

Брзи антигенски тест тренутно је најбржи на тржишту, а они постављају дијагнозу за мање од пола сата, али су мање поуздани и најчешће не могу да се користе приликом путовања у иностранство, сем у поједине земље.

Истраживање новог теста, који је тренутно познат као RTF-EXPAR, показало је да је његова тачност “еквивалентна” ПЦР тесту и да даје тачан резултат у више од девет у десет случајева, наводи Дејли мејл.

Када је реч о брзини резултата – овај тест је у стању да детектује ковид 19 за осам минута док је за исти узорак ПЦР тесту било потребно чак 42 минута. Брзина теста се повећава када је концентрација вируса висока, па му је тада потребно свега три минута да открије вирус.

Нову методу може да изводи само обучени стручњак, а подразумева да се узорак бриса узет из грла и носа ставља у машину која тражи генетски материјал вируса.

Један од стручњака који су развили овај тест истакао је да би исти био “идеалан” за аеродроме и забавна дешавања попут фестивала и концерата, те да би на тржишту могао да се појави за три до шест месеци уз комерцијалну подршку.

Такође, навели су да ће бити “много јефтинији” од ПЦР теста, наводи Дејли мејл.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here