Mesto za reklamu

Министар одбране Александар Вулин, на крају вежбе у Тителу којом је завршена вишедневна војна вежба „Век победника 1918-2018“, честитао је учесницима вежбе и свим припадницима Војске Србије на изузетном приказу њених оперативних способности и спремности за одбрану Србије.

Како је истакао начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, закључак данашње вежбе је “да су остварени сви циљеви који су планирани”. 

Председник Александар Вучић оценио је да нико у региону по снази не може да се пореди с Војском Србије и најавио нова улагања у ВС кроз набавку оружја и оружања, из превентивних разлога, како би се сачувао мир и стабилност.

  1. 11. 2018.

Здружена тактичка вежба Војске Србије “Век победника 1918-2018” у част стоте годишњице победе у Првом светском рату, завршена је данас око 16 часова вежбом на војном комплексу “Тител”.

Атрактивна вежба организована је на реци Тиси и то тако што је обала реке замишљења као непријатељска територија.

Територија је освојена десантом са реке и пешадијом, а потом и уз подршку из ваздуха.

Успостављен је понтонски мост на Тиси дугачак 200 метара, који има 32 чланка, а којим су прешле борбене снаге.

Вежба “Век победника 1918-2018” организована је на 10 локација, учествовало је око 8.000 припадника ВС, уз утрошак 125 тона убојних средстава.

Почела је у девет часова на полигону “Пасуљанске ливаде” у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић, чланова Владе и представника Министарства одбране и Војске Србије.

Вежба на Пасуљанским ливадама била је по теми “Борбена група у нападу”, а ангажовано је око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

Следећа вежба била је на полигону “Боровац” код Бујановца, где су око 1.000 припадника Четврте бригаде Копнене војске и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, приказали су обученост за реаговање у извођењу тактичких радњи и поступака у току извођења операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу.

Две колоне од гарнизона Врање до рејона размештаја, извршиле су претрес, деминирање терена, а на крају су и неутралисали убачену непријатељску групу.

На полигону “Орашац” учествовало је 150 припадника Петог батаљона Војне полиције који су извели противтерористичку операцију.

На вежби по теми “Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе” употребљене су јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствовали су снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 мм М-21, аутоматима Хелкер и Кох 9 мм МП5, пиштољима ЦЗ-99 9 мм.

Потом је на полигону “Пештер” одржана вежба “Борбена група на маршу са преласком у напад”, коју су посматрали Вучић, Брнабић, као и председник РС Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић.

У тој вежби били су ангажовани тенкови, борбена возила, хаубица “Нора”, као и вешецевил ласер ракета “Огањ”.

Вежба је почела налетом осам МИГ 29, који су заједно са борбеним авионима “Орао” и хеликоптерима “Гама” пружали поршку из ваздуха војницима на терену којих је било око 2.000.

Специјалци Војске Србије приказали су полигону “Медја” код Лесковца, убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу “Малог Милоша”, као и блокаду терориста десантом падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила “хамер”, паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

На вежби на Великом Јастрепцу припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца, успешно су решили задатке противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране.

На Зворничком језеру било је ангажовано 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља, док је у околини Сремске Митровице тенковски батаљон извршио је марш правцем касарна “Бошко Павлковљевић Пинки” Сремска Митровица објекат “Мандјелос” село Шуљам.

Оцене одржане вежбе:

Министар одбране Александар Вулин, на крају вежбе је изнео оцену да се  од 2012. године па до данас, Војска Србије од једне деморалисане и скоро напуштене, војске која је требало да нестане, претворила у савремену, борбену војску – војску која се обнавља.

– Вежба као што је ова припрема се деценијама, вежба као што је ова припрема се са војском која је у стању да једновремено на 10 места не само вежба, већ је у стању да на 10 места прими борбу. Мало је армија у свету које могу у тако кратком временском периоду да се организују, изађу на толико различитих праваца и одговоре на сваки захтев. Највећа вредност ове вежбе је у томе што смо показали војску баш онакву каква јесте, војску која је испуњавала све своје задатке, као што би их испуњавала у рату. Ово нису комбиноване јединице, ово су органске јединице, онакве какаве оне јесу и радиле су баш оно за шта су припремане и за шта су обучаване. Вежба као што је ова не може да се припреми у месец дана и она је плод великог напора, велике упорности, великог стрпљења и великог поверења у Војску Србије, нагласио је министар Вулин.

Како је истакао начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, закључак данашње вежбе је “да су остварени сви циљеви који су планирани”.

– Одлучност, способност, храброст, однос наше државе према нашој војсци и Војске ка држави чини Војску Србије непоколебљивом да и даље буде у функцији свога народа, рекао је генерал Мојсиловић.

У изјави РТС-у председник Вучић је истакао да Војска Србије корача “корацима од седам миља” и да је једна од најоспособљенијих у региону. Биће још јача, уз даљу модернизацију. Циљ је да повећањем плата, новом одећом и обућом, изградњом станова, имамо задовољну и јаку Војску Србије и службе безбедности.

– Видели смо осам Мигова од 10 колико имамо. Видели смо тенкове, од укупно 100 тенкова који учествују у читавој вежби, а видеће их и Сремци, Банаћани, јер ће 13 наших тенкова прећи преко моста који ће наши инжењерци урадити између Титела и Перлеза. Видећете их и у Краљеву, као и 25 на Пештеру који делују јединствено као вод у нападу и чета у нападу, нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је такође оценио и да су генерали Војске Србије све то припремили на прави начин.

– Ја сам задовољан како је генерал Симовић припремио Копнену војску и како су сви други свој посао урадили и Трећа бригада је све то изванредно направила. Осим две ракете које су дале отказ, све остале су погодиле свој циљ и “Пламен” је дејствовао изванредно, као и НОРА, а и наши хеликоптери су “тукли” изванредно, маљутке су погађале свој циљ, рекао је председник Вучић.

Он је похвалио припаднике Војске Србије који су успели да изведу најтеже задатке на „Пасуљанским ливадама“ и поручио им да ће улагања у Војску и у бољи стандард њених припадника бити настављен.

– Морамо решити питање опремања припадника Војске Србије, морамо водити рачуна о њиховом стамбеном збрињавању. Треба да се оснажимо и савремено наоружавамо. Наша војска је на самом врху у поређењу са војскама региона, Румунија има најбројнију, али остале су далеко иза нас. Највећи недостатак нам је мањак људи и на томе ћемо посебно да радимо. Дакле, улажемо, радимо и сви ови кораци улагања и унапређивања нису корак од једне миље, већ од седам. Намера нам је да људи осете бољитак, закључио је председник Вучић.

Председник Вучић је изразио задовољство приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србије. Посебно је истакао да данас током вежбе лети осам Мигова 29, да артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и већ видимо колико су спремни и оспособљени. Војска Србије показује да је једна респектабилна сила, у коју и даље улажемо.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here