Mesto za reklamu
  1. 0 11. 2021.

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници Сектора за ванредне ситуације и други субјекти заштите и спасавања, кроз оперативно-тактичку вежбу „Систем 2021“, данас приказали увежбаност, садејство и спремност да заштите грађане и њихову имовину у случају ванредне ситуације.

Изасланик председника Републике Александра Вучића, командант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Александар Вулин истакао је да је ова највећа вежба цивилне заштите и Сектора за ванредне ситуације, од како је настала модерна Србија, била успешна и да је показала ефикасност и способност свих субјеката задужених за реаговање у ванредним ситуацијама.

Вулин, који је присуствовао вежби спасавања и евакуације грађана на Дрини код Лознице, нагласио је да Србија може да буде мирна и сигурна јер о њој има ко да брине, чак и у тренуцима највећих катастрофа.

Он је прецизирао да је вежба изведена на 50 локација у 24 града и 26 општина на територији читаве државе, да су вежбане реалне ситуације и да је, по извештајима које је добио, све прошло како треба, нико није повређен и сви планови су у потпуности испуњени.

На вежби на Дрини са српским ватрогасцима, учествовали су и припадници цивилне заштите Републике Српске, а били су присутни и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар унутрашњих послова РС Драган Лукач.

Показали смо да између Срба не може и не треба да буде границе, а да смо посебно ту једни за друге кад год треба и где год треба, нагласио је Вулин.

У оперативно-тактичкој вежби, спроведеној на територији целе Србије, учествовало је 8.000 људи – припадника Сектора за ванредне ситуације, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, Српско-руског хуманитарног центра, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Током вежбе субјекти из система заштите и спасавања приказали су спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here