Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Утврђен текст Нацрта медијске стратегије. Радна група која је припремила Стратегију предала документ Ани Брнабић, председници Владе Србије.

Брнабић је након добијања Нацрта стратегије, изразила захвалност свим члановима Радне групе који су учествовали у изради документа и истакла важност транспарентности и инклузивности целог процеса.

Премијерка је захвалила и међународним институцијама које су учествовале у изради Нацрта медијске стратегије.

Медијска стратегија, односно Стратегија развоја система јавног информисања у Републици Србији, представља документ који даје оквир за будући развој свеукупне медијске сцене у Србији.

Нова Радна група за израду медијске стратегије формирана је на састанку председнице Владе Ане Брнабић и представника медијских и новинарских удружења, одржаном 18. јуна у Влади Србије.

Тада је за председника изабран Дејан Стојановић, представник Министарства културе и информисања, и договорено је да се она састоји од 9 представника медијских и новинарских удружења и 8 представника државе.

Поред чланова Радне групе, у изради медијске стратегије био је укључен велики број експерата, представника међународних организација и организација цивилног друштва, медија, медијских јавних сервиса, академске јавности и други.

У оквиру израде стратегије, у Новом Саду је 17. и 18. децембра одржана и професионална дебата, у којој је учествовало више од 120 представника медијских и новинарских удружења, медија, академских институција, организација цивилног друштва и други.

Процес израде медијске стратегије подржала је Мисија ОЕБС у Србији, као и Делегација ЕУ у Србији, Амбасада Краљевине Норвешке у Србији и Фондација Конрад Аденауер.

Стратегија дефинише пет кључних циљева: социо-економски и професионални статус и безбедност новинара, конкуренцију на тржишту и економску одрживост медија, улогу државних институција у медијском систему, разноврсност и квалитет медијских садржаја и дигиталне компетенције и стручна знања.

Почетком наредне године, након усвајања програма јавне расправе од стране надлежног владиног органа, Нацрт стратегије биће доступан свим грађанима.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here