Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је данас да је у опсежној полицијској акцији, у оквиру борбе против криминала у Србији, ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела. Стефановић је на заједничкој конференцији за новинаре са министарком правде Нелом Кубуровић објаснио да је реч о превентивној акцији и да је посебан нагласак стављен на сузбијање најтежих облика криминала, односно на особе које се сумњиче за убиства, покушаје убиства и трговину наркотицима.

Стефановић је истакао да није лако наћи материјалне доказе, али да ће се држава потрудити да их прикупи како би ови случајеви добили и судски епилог, уз напомену да претреси и даље трају.

Према његовим речима, држава ће ту акцију спроводити редовно и да на овоме неће стати када је реч о онима који се баве најтежим кривичним делима, трговином наркотицима којом финансирају даље учешће у организованом криминалу.

Такође, посебан ударац ће бити задат и свима који се баве насиљем, који се сумњиче за убиства, покушаје убистава и наношење тешких телесних повреда, нагласио је Стефановић.

Потпредседник Владе је најавио да ће се ова акција спроводити стално како се не би дозволило да људи који се баве криминалом буду мирни и да се на било који начин осећају безбедни.

Он је најавио да ће МУП и Министарство правде сутра на седници Савета за националну безбедност предложити председницима Републике и Владе и Влади измене и допуне различитих закона који ће омогућити ефикаснију борбу са криминалом и пооштравање санкција за одређена кривична дела.

Према његовим речима, када се сутра председник Србије и други чланови Савета буду усагласили са тим, биће изнето више детаља.

Стефановић је, такође, рекао да је за Филипом Кораћем, који је оптужен за нека од најтежих кривичних дела у нашој земљи, расписана црвена Интерполова потерница.

Он је, одговарајући на питање новинара о истрази убиства Оливера Ивановића, рекао да чауре које је Београд добио из Приштине, нису оригиналне већ пластични клонови и да су, према мишљењу експерата, недовољно добри докази да би се утврдило из којег је оружја пуцано.

Потпредседник Владе је указао на веома лошу сарадњу са Приштином и Еулексом, иако је Београд, како је нагласио, веома заинтересован да се утврде и убице и налогодавци убиства Ивановића.

Кубуровић је најавила да ће сутра на седници Савета за националну безбедност предложити реформске кораке како би се пооштрила казнена политика у Србији, и како би била ефикаснија.

Анализа је показала да, иако смо покушали да Кривичним закоником пропишемо високе казне за одређена кривична дела, судови су у великом броју и у већини случајева давали условне осуде за насилничко понашање или за неовлашћену произвођњу и стављање у промет опојне дроге, навела је министарка, уз напомену да је готово 60 одсто осуђених лица добило условне осуде. То, како је рекла, показује да треба да мењамо Кривични законик и преиспитамо кривична дела и прописане казне и да утичемо на то да се казнена политика промени. Она је истакла да се казненом политиком може деловати превентивно, и додала да су МУП и Министарство правде радили на реформи кривично- правне заштите, што показује и побољшање опреме, обуке полицијских службеника, полиције и тужилаштва, као и акција каква је данас спроведена.

Имамо велики број кривичних пријава, које не прати велики број оптужница. А велики број оптужница се не заврши осуђујућим пресудама, упозорила је Кубуровић и додала да управо све ове реформе треба да доведу да се одговарајући број оптужница завршити осуђујућим пресудама.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here