Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста централна државна церемонија одржана је на Старом сајмишту у Београду.

Уз војне и државне почасти  венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату, који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора, положио је изасланик председника Србије Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије

Ове године на данашњи дан – 27. јануара обележава, се тачно седам и по деценија од ослобођења јеврејских затвореника из Аушвица од стране совјетске Црвене армије. У Холокаусту је на монструозан начин убијено шест милиона припадника јеврејске националности, рекао је министар и додао да нацисти, у крајњем исходу и упркос свему, нису успели да униште ни јудеохришћански идентитет великог немачког народа.

Дужни смо, како је поручио, да се увек и изнова подсећамо на то због чега је победа над фашизмом у Другом светском рату једна од темељних вредности Организације Уједињених нација и уједињене Европе.

Изасланик председника Србије је у пригодном говору истакао да су нам данас више него икад потребни мир, стабилност и јединство, како бисмо сарађивали и интегрисали се у заједничку европску будућност зарад општег бољитка и напредовања.

Поред Ђорђевића, венце и цвеће код споменика положили су и изасланик председника Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, преживели Холокауста, потомци жртава и некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату.

Церемонији су присуствовали и представници Савеза јеврејских општина Србије, представници Јеврејске општине Београда, представник Националног савета ромске националне мањине, градоначелник Београда Зоран Радојичић, чланови дипломатског кора, удружења и грађани.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here