Mesto za reklamu
  1. 09. 2019

Прва сабља краља Петра Другог коју је на поклон поводом крштења 21. октобра 1923. године добио од донских, кубанских и теранских војних атамана и козака први пут је представљена престоничкој јавности на јединственој изложби „Њ. В. краљ Петар Други – стварање краља” у Краљевском двору.

Поставка је посвећена обележавању рођендана краља Петра Другог, 6. септембра. У документарној грађи је и експонат – портрет краља, рад Паје Јовановића, који се чува на Опленцу, у кући краља Петра Првог. Пажњу је привукла и беспрекорно очувана одећа са краљевог крштења.

Посетиоци су са знатижељом разгледали фотографије које откривају занимљивости из приватног живота краља, а које сведоче о  његовим спортским активностима, а сазнаје се и да се опробао као радио-аматер.

Фотографије га приказују у службеним обавезама престолонаследника и краља – током посете Сарајеву 1939. године, као и другим градовима, али и у обиласку војске, пружању помоћи разним удружењима и у многим другим животним приликама.

До сада ретко виђене фотографије обухватају период од 1923. до 1941. године.

– Надам се да ће ова изложба приближити краља Петра Другог данашњим генерацијама младих људи јер се на овим фотографијама увиђа да се занимао за глуму, спорт, плес… Мој отац је као младић имао различита интересовања о којима људи данас врло мало знају – казао је Александар Карађорђевић.

Аутори изложбе су Андрија Шошић, Урош Парезановић и Видак Орловић.

Међу званицама били су чланови дипломатског кора, као и личности из културног и јавног живота земље.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here