Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

“Хоћемо да знамо ко су фантоми који су бацили летке у Н1. Тужилаштво и полиција да их открију и казне, да почну да раде свој посао – поручила је новинарка Тамара Спаић на протесту због претњи новинарима у Србији који је одржан данас испред зграде Владе Србије у Београду.

Последњи повод за ово окупљање је што су маскиране особе убациле 500 летака у двориште зграде Телевизије Н1, а протест је одржан у организацији Групе за слободу медија.

Новинар, Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије рекао је да “организована група на власти толерише и генерише насиље над новинарима у Србији.”

“Сви смо угрожени. Једино ћемо се заједно одбранити, јер је јасно да нас очекују нови напади. Ова власт када се суочава са аргументима реагује насиљем. Што су аргументи јачи, насиље власти је јаче”, рекао је новинар Вук Цвијић.

“Даве Н1 већ неко време, а последњи напад је само манифестација тих притисака у покушају да их ликвидирају са медијске сцене. Подршка грађана нам је важна, јер у Србији је остао мали број новинара који раде слободно и професионално”, казао је новинар Слободан Георгиев.

Како је, најављујући протест, саопштила неформална Група за слободу медија, „на лецима (баченим у двориште зграде ТВ Н1) је исписано ‘Република Србија, довиђења.

Добродошли у Луксембург’, што је сасвим јасна порука да новинари које режим не успева да контролише, нису добродошли у Србији, да за њих нема места овде и да би их требало протерати, избрисати, онемогућити.“

„Знамо шта се догодило кад су се фантоми први пут појавили, пре три и по године у Савамали, па нам је и та порука сасвим јасна: сравнити са земљом“, пише у тексту.

„Захтевамо и да највиши државни званичници престану да вређају и дискриминишу независне медије и новинаре и креирају атмосферу линча у којој ниједан независни новинар није сигуран“, пише у саопштењу.

Група за слободу медија подсетила је то није први инцидент у вези са телевизијом Н1 „која се најдаље и највише чује кад извештава о ономе о чему режимски медији ћуте“.

Према Бази података НУНС о нападима на новинаре, ове године је до краја септембра забележено 89 инцидената.

„Ови напади догађају се као логична последица организоване хајке коју инспирише врх власти потпомогнут таблоидима“, оцењено је у саопштењу.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here