Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

И ове суботе у Бeограду се одржава протест грађана и дела опозиције.

Скуп је почео у 19 часова на платоу испред Филозофског факлутета.

Окупљенима су се обратили Мила Јовановић, једна од студената који су 12 дана провели у згради Ректората и глумац Рале Миленковић.

Уколико се 4. новембра не донесе одлука да је докторат Синише Малог плагијат, ми ћемо опет бити у Ректорату, али у друштву наших професора, казала је у обраћању грађанима на 43. протесту “1 од 5 милиона” студенткиња Мила Јовановић, једна од организаторки протеста која је, заједно са својим колегама, блокирала Ректорат.

“Плагијат не сме да прође. Универзитет у Београду постао је једина слободна институција у овој земљи. Универзитет у Београду показао је да има интегритет. Добили смо 4. новембар као датум када ће коначно бити решено питање доктората Синише Малог. Добили смо решења за нека важна студентска питања. Универзитет у Београду није место за преписивање”, рекла је Јовановић и додала: “Почели смо од Ректората, али полако, корак по корак, ослободићемо целу ову земљу.”

Глумац Радослав Миленковић прочитао је проглас неформалне групе “Самоодбрана”, коју чине истакнути интелектуалци: “Оћутали смо много тога штеточинског што је градска власт урадила Београду. Одлучили смо да више не ћутимо и да на то одговоримо урликом. Као главне кривце проглашавамо градоначелника Зорана Радојичића и његовог таменика Весић Горана.”

Како су саопштили организатори, акценат овог протеста је на студентима који су дванаест дана блокирали зграду Универзитета у Београду.

Организатори, међу којима су и студенти који су учествовали у блокади Ректората Универзитета у Београду од 13. до 25. септембра, кажу да су студенти тиме “успели да врате аутономију и интегритет овој установи, чиме су доказали да су промене у Србији могуће и да се борба за њих мора наставити”.

Окупљање је почело око 19 сати на платоу испред Филозофског факултета, одакле је протестна поворка кренула улицом Васе Чарапића, кроз Доситејеву и Симину улицу, преко Француске и Улице цара Душана, до улице Тадеуша Кошћушка и Узун Миркове улице, све до зграде Ректората.

*****

Подсетимо, блокада Ректората окончана је 25. септембра, након што је Ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић одредила 4. новембар као рок до када треба да буде решено питање спорног доктората министра финансија у Влади Србије Синише Малог.

Ректорка Иванка Поповић је изјавила да су студенти блокадом допринели да се убрза процедура у доношењу коначне оцене да ли је докторат Синише Малог плагијат или не.

“Било је, чини ми се, неких покушаја да се тај поступак успори. Оно што је битно је да Универзитет у Београду има снаге да своје проблеме реши. Можда је то мало споро али у сваком слулчају ми смо сада на прагу да се тај случај заврши и мислим да је то за све нас добро, за академску заједницу а мислим генерално за наше друштво, да ми ову ствар у задатом року окончамо” –  рекла је Иванка Поповић, коментаришући поступак провере доктората министра Малог.

Подсетимо, професор Раша Карапанџа са Универзитета ЕБС у Немачкој је 2014. године довео у питање докторат тадашњег градоначелника Београда Синише Малог, оптуживши га за плагијат.

Етичка комисија Факултета организационих наука (ФОН) је крајем 2016. утврдила да дисертација није плагијат, али су Ректорски колегијум и Сенат Универзитета констатовали да стручне оцене нису у компетенцији Етичке комисије и затражили од ФОН-а да формира нову комисију која ће испитати докторат.

У априлу ове године, Етичка комисија ФОН-а закључује да докторат министра Малог није плагиран у довољној мери да би био оспорен. Комисија ФОН-а је у извештају, које је 8. маја усвојило и наставно-научно веће тог факултета, закључила да је 6,97 одсто рада Синише Малог плагирано и да ти делови “никако не доводе у питање аутентичност текста и оригиналност рада”.

Након тога Одбор је одлучио да предмет оспорене докторске дисертације министра финансија буде враћен Факултету организационих наука на поновно одлучивање у року од 60 дана.

 „Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here