Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

У Бечу је недавно основано и регистровано Аустријско-српско културно друштво “Вилхелмина Мина Караџић”, чији је оснивач и идејни творац академик Светлана Матић из Беча.

Програм рада се заснива на представљању српске културе и националне баштине Аустрији, на сарадњи са аустријским културним друштвима, заједничкој организацији културних манифестација и зближавању Србије и Аустрије, на пољу језика, уметности и културне баштине.

Друштво је отворено за сарадњу и са свим другим организацијама сличне оријентације широм Европе и света.

“Аустријанцима сам представила своју књигу ‘Певам дању, певам ноћу / Писма Мини Караџић’, коју сам превела на немачки и идеју да се постави плоча на кући у Бечу, у којој је живела ћерка великог српског реформатора, Вука Стефановића Караџића”, казала је Матић за Тањуг.

Она је додала “да је идеја јако добро прихваћена, као и да су многи Аустријанци били позитивно изненађени добијеним подацима и информацијама о лику и делу њихове суграђанке, која је живела у 19. веку и допринела грађењу мостова културе између српског и аустријског народа”.

“Импресионирана сам којом брзином су аустријске власти одобриле рад и извршиле регистрацију АСДК ‘Вилхелмина Мина Караџић’. Након 14 дана од дана предатог захтева, стигла је дозвола и сва неопходна документација. Намера Друштва је да оснује Фестивал хорова Аустрије и Србије, под називом ‘Моцарт и Мокрањац – два музичка генија'”, каже Матић.

Она је навела “да ће то удружење настојати да у наредном периоду оснује литерарни клуб, у којем би представљало аустријске и српске писце и њихова дела, како би тај начин повезали Матицу српску, Вукову задужбину, Народну библиотеку Србије, Библиотеку града Београда, САНУ, СКАИН и друге српске културне институције са аустријским”.

“Мислим да ми Срби у Аустрији треба активније да се односимо према нашим домаћинима, да се боље упознамо и боље разумемо. Култура и културно наслеђе је спона која спаја и решава многе несугласице и на другим пољима, попут економије и политике”, додала је Матић.

Она је подсетила “да су недавно градоначелници Беча и Београда, Михаел Лудвиг и Зоран Радојичић потписали “Споразум о сарадњи два града”, тако да су и активности овог Друштва усмерене ка реализацији тог заједничког циља”.

“Прва манифестација АСКД ‘Вилхелмина Мина Караџић’ биће одржана 7. децембра 2019. године, са почетком у 19 часова у просторијама СКЦ “Стеван Мокрањац” у Бечу. Том приликом биће промовисана књига ауторке Десе Буразор Асланиду ‘Ноћ иза берлинског зида’. Повод је три деценије од рушења зида и престанка Хладног рата”, казала је.

Матић је најавила “да ће гост вечери бити песникиња Борица Ђекановић из Штутгарта, као и да ће у музичком делу програма наступити Дечији хор “Златни звончићи” под диригентском палицом Бисерке Васић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here