Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

У Бечу су се појавили србомрзачки графити, на које је Амбасада Србије реаговала нотом аустријском Министарству спољних послова и Министарству унутрашњих послова и затражила реакцију аустријских власти.

“Не са малим изненађењем смо утврдили да су се у 12. бечком округу (Мајдлинг) појавили графити који са собом носе један шовинистички слоган и једну србомрзачку поруку, коју тешко да Беч може да прихвати и поднесе”, указује амбасадор Србије Небојша Родић.

Једна порука је “Србе на врбе” уз усташки симбол, а друга “Смрт псима и Србима”.

Тако нешто недопустиво за Беч, град који је означен као један од најквалитетнијих за живљење, што значи да мора да пружа и мултикултуралност, као и саосећање за припаднике свих вера и нација које живе на земљи.

“Посебно за нас Србе оваква порука уноси један додатни немир, с обзиром да је реч о једном слоганом који је настао доста давно, пре више од 100 година, али је своју препознатљивост на неки начин стекао током Другог светског рата, када је био један од најпрепознатљивијих усташких слогана”, подсећа Родић.

Таква порука плаши и збуњује грађане који живе у погођеној бечкој општини, али и у целом Бечу и Аустрији и не може остати без реакције званичних државних органа, додао је он.

Амбасадор Родић је најавио да ће тражити разговор и са градоначелником Беча Михаелом Лудвигом, пошто је исказао у више наврата спремност за продубљење сарадње са званичном Србијом и људима који су пореклом из Србије, а живе и раде у Бечу.

Ова порука је свакако лош знак у тренуцима када Србија незаустављиво напредује ка ЕУ и када је сва политика коју Србија води, а то је пре свега политика која нема ничега конфликтног са земљама бивше Југославије, политика економске експанзије и уношења стабилности региона Југоисточне Европе.

Србомрзачки графити су исписани током прошле недеље, а амбасада је одмах реаговала и изашла на терен.

Амбасадор Родић верује да полиција већ покушава да утврди време и аутора графита, уз претпоставку да на објектима и зградама у околини постоје видео уређаји који, у томе, могу помоћи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here