Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Делегација Београда, на челу са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, сутра у Бриселу наставља техничко-експертске разговоре о нормализацији односа са Приштином.

Из Европске уније која посредује, најавилили су је да ће се наставити разговори о темама покренутим на последњем састанку на високом политичком нивоу, одржаном 7. септембра у Бриселу.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да ће се на сутрашњем наставку техничког дијалога разговарати о међусобним финансијским потраживањима.

Мирослав Лајчак каже да су се председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти сагласили да ће њихови преговарачи следити решавање међусобних финансијских потраживања и аранжмана за невећинску заједницу.

“Реч је о аранжаманима о невећинским заједницама и решавању међусобних финансијских потраживања и имовине, што је део правно обавезујућег споразума”, појаснио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Заједница српских општина, која је требало да буде формирана још 2013. године, у Бриселу се види као једно од кључних питања за решавање односа Београда и Приштине.

Ђурић: Сутра у Бриселу прва тачка ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да ће прва тачка дневног реда током сутрашњег дијалога Београда и Приштине у Бриселу бити Заједница општина са српском већином.

Марко Ђурић је на Твитеру одговорио на објаву специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, који је рекао да ће се у сутрашњем наставку дијалога разговарати о међусобним финансијским потраживањима и аранжманима за невећинску заједницу.

“Хвала вам ште сте домаћин састанка. Прва тема на дневном реду сутра ће бити Заједница општина са српском већином. Бар за српску страну. Она која је договорена уз посредовање ЕУ пре седам и по година”, написао је Ђурић на Твитеру.

Ђурић напомиње да се сутра на дневном реду могу наћи и питања приватне, црквене и државне имовине, где тим Београда има много тога да каже.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here