Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У Италији је и званично почела вакцинација деце од пет до дванаест година. О томе се већ данима говори у медијима – забринути родитељи имају много питања, а стручњаци покушавају да им одговоре и објасне да су вакцине за децу потпуно сигурне.

Деци у Италији је намењена вакцина “Фајзер” коју је ауторизовала Европска агенција за лекове (ЕМА) и Италијанска агенција за лекове (АИФА). Ова вакцина садржи једну трећину вакцине за одрасле и деца ће примити другу дозу у року од 21 дана од прве.

Министар здравља је објаснио да вакцинација деце не служи за добијање зелене пропуснице која деци није потребна већ за њихову заштиту као и за заштиту најстаријих којој би деца могла да пренесу вирус.

Вакцинација деце није нешто што родитељи у Италији олако схватају и врло су забринути за могуће последице. Истраживање “Euromedia Research” показало је да сваки други родитељ није за вакцинацију деце, 24 одсто породица још увек није одлучило шта ће радити док се североисток Италије противи овој вакцинацији више од осталих делова земље.

Италијанско удружење педијатара одлучило је да одговори на десет уобичајених питања родитеља у вези вакцинације, између осталог и зашто је потребно вакцинисати их када она не развијају тежу форму болести. На то питање су одговорили објашњењем да је доста деце завршило у болници на светском нивоу и да су неки чак и преминули.

На питања о томе да ли вакцинација против ковида може имати дугорочне последице одговорили су да није тачно да вакцине м-РНК могу да промене ЦНК. Изјавили су и да деца која су имала ковид такође треба да се вакцинишу јер имунолошка заштита није иста.

Такође је потребно да се вакцинишу деца која су астматична и деца која имају и друге болести јер би њихово стање било много теже да добију ковид.

Светски подаци

На 10.000 заражене деце њих 65 заврши у болници, док једно премине. То су званични подаци објављени у италијанским медијима попут дневног листа Ил Ђорно, који објашњава колико је опасан и продужени ковид који може да захвати од 10 до 12 одсто деце.

Италијанске власти се надају да ће од марта моћи да вакцинишу и децу испод пет година.

Подаци који долазе из Сједињених Америчких Држава од стране Саветодавног комитета за процес имунизације показују да су случајеви миокардитиса после вакцине изузетно ретки – осам на седам милиона доза. Такође нема колатералних ефеката који се већ нису видели у току клиничког испитивања.

Са друге стране, постоје стручњаци који сматрају да је вакцинација деце тренутно непотребна, попут докторке Марије Рите Ђизмондо, која је директорка Лабораторије за клиничку микробиологију, вирусологију и дијагностику биохитних стања у болници Саццо у Милану.

“Што се здраве деце тиче, ја бих сачекала. Деца се заиста ретко разбољевају а мислим да је потребно шире испитивање. Агенције за лекове врло брзо одобравају ове вакцине, а треба им много више времена да одобре лекове против ковида и за лечење ковида. Ако ме питате да ли су одељења у болницама пуна болесне деце, мој одговор је – да, али то су деца која имају респираторни синцицијски вирус који је сасвим друга болест. Не смемо да користимо бројеве не би ли оправдали било чије ставове”, изјавила је за италијанске медије.

За сада одзив на вакцинацију није претерано велики, око 10 одсто, а вакцинација деце није обавезна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here