1. 06. 2020.

Коалициони споразум Демократског савеза Косова (ДСК) и Српске листе (СЛ), и поред сталног захтева српске стране за оснивање Заједнице општина са српском већином, не садржи обавезу њеног формирања.

У споразуму који је данас објављен и који има 12 тачака, истиче се да Српска листа добија два министарства, Министарство локалне самоуправе и Министарство за заједнице и повратак.

Председник Српске листе, Горан Ракић, је изабран и за заменика премијера Косова и министра локалне самоуправе, док је Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак, функција на којој се налази веч трећи мандат.

Српској листи још следује и место саветника премијера за заједнице, који је уједно и директор Канцеларије за заједнице.

У првој тачки се каже да су ДСК и Српска листа сагласне да успоставе сарадњу и заједно управљају са централним нивоом, у седмом мандату Скупштине.

Под два, “ДСК и Српска листа сагласне су да ће марљиво радити у интересу грађана, а пре свега, кроз јачање владавине закона, борбе против корупције и организованог криминала било каквог екстремизма, поштовање права грађана Срба у складу са Уставом и законима на снази, развој економије, отварање нових радних места, наставак дијалога уз посредство Европске уније и САД и уз уклањање свих препрека које стоје на путу дијалогу“, каже се у споразуму чије је делове објавила агенција Телеграфи.цом.

Као трећа тачка наводи се да се заједничка влада, у седмом мандату Парламента, сматра обавезном за функционисање овог политичког споразума.

“ДСК и Српска листа слажу се са овим мандатом седме законодавне владе, они морају преузети институционалну одговорност за управљање институцијама. С тим у вези, Српска листа ц́е преко својих министара преузети одговорности за вођење Министарства локалне управе, Министарства за заједнице и повратак, Позиције саветника премијера, који ц́е уједно бити и директор Канцеларије за заједнице у кабинету премијера. Један од министара Српске листе биц́е такође потпредседник владе“, каже се у четвртој тачки коалиционог споразума.

ДСК и Српска листа сагласне су да пруже подршку владиним политикама и да предложе законе неопходне за спровођење програма управљања, каже се у тачки пет, док је у шестој тачки договорено да се ДСК и Српска листа слажу да особе које имају проблема са законом не би требало да буду укључене у владин кабинет.

ДСК и Српска листа су се сагласили да се свако именовање или разрешење чланова Српске листе мора вршити у координацији и договору двеју страна, записано је у тачки седам, док у тачки осам се истиче да су парламентарне групе ДСК и Српске листе сагласне да нец́е подржати предлоге које није усвојила Влада и за које нема претходног договора две посланичке групе.

“ДСК и Српска листа нец́е подржати ниједан покрет изгласавања неповерења који могу да покрену странке у Скупштини“, каже се у тачки девет и у тачки десет се наводи: “Влада ц́е инсистирати на економском јачању свих грађана, посебно имајуц́и у виду општине са српском вец́ином, кроз финансијску подршку релевантним инструментима, развојем предузетништва, улагања у пољопривреду и јавно-приватно партнерство“.

Две последње тачке, 11 и 12, кажу да се овај коалициони споразум примењује на период од седам година и да ступа на снагу даном потписивања од двојице страначких лидера.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here