Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Државна манифестација посвећена сећању на све страдале и прогнане Србе поводом 24. годишњице “Олује” ове године одржана је у Крушедолу на платоу испред манастира, на Фрушкој Гори. Присуствовали су  председник Србије Александар Вучић, члан Председништва БиХ Миодраг Додик, председница РС Жељка Цвијановић,    премијерка Србије Ана Брнабић и друге највише личности Србије и РС, Патријарх Иринеј, дипломатски кор, истакнуте јавне личности и прогнани Срби.

Манифестација под називом “Олуја је погром” почела је минутом ћутања за све страдале.

Окупљенима је приказан кратак документарац о протеривању Срба, а затим се у име избеглих обратила Милица Јурић, која је у време “Олује” имала девет година.

“Нема села, куће, Крајине. Све је нестало у једној ноћи. Деда ми је рекао да никада није сањао Србију већ Лику”, рекла је Јурићева.

Она се потом захвалила Србији у којој је, каже, њена породица нашла слободу.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су прошле 24 године од када је донесена одлука Хрватске да се очисти Крајина од Срба.

“А тек смо пети пут овде како би доказали да нећемо заборавити “Олују” а то треба да захвалимо Александру Вучићу који нам је пружио да о томе говоримо и да не заборавимо”, рекао је Додик.

Додик је подсетио да је прошли век био век српског страдања.

“То је век који ће нам остати запамћен по онима којима смо дали слободу а који су нам вратили тако што су нас побили, протерали и одузели нам имовину”, рекао је Додик.

Српски члан председништва БиХ поручио је да српски народ не жели више поделе на избеглице и оне који су дошли.

“Ми смо део јединственог народа, довољно су нас делили други. Слобода нашег народа искључиво зависи од тога да ли имамо државу. Где немамо државу осуђени смо на страдање”, поручио је Додик.

Присутнима се обратио председник Србије Александар Вучић који је поручио да је обавеза српског народа да нам се више никад не догоди неслога.

Најавио је да ће идуће године сећање на страдале и прогнане у “Олуји” бити одржано у Београду, на Тргу Републике.

Претходно је парастос свим жртвама служио патријарх српски Иринеј.

Раније данас је у организацији Удружења расељених парастос жртвама “Олује” служен у Цркви Светог Марка у Београду.

У Хрватској у Доњем Лапцу је одржан комеморативни скуп у организацији Српског националног већа и уз учешће Иницијативе младих за људска права. Парастос је служен и у Марковцу код Книна, као и у другим православним храмовима у Хрватској.

Хрватска војска је 4. августа 1995. године на подручју тадашње Републике Српске Крајине почела операцију “Олуја”, у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово потпуно напуштен и претходно жестоко гранатиран Книн, у којем је пре “Олује” живело више од 90 одсто Срба.

Са територије Републике Српске Крајине кренуо је талас избеглица у којем је било више од 200.000 људи.

У наставку акције у БиХ, операцијом “Маестрал”, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника из Босне и Херцеговине.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here