Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

У Марибору је одржана Академија поводом 800 година самосталности СПЦ и 600 година од доласка првих православаца у Словенију. Посетиоци су уз учешће хорова мариборских хорова видели и представу о развоју СПЦ у Словенији и однос између српског и словеначког народа. Почасни покровитељи Академије су господин Борут Пахор, председник Републике Словеније, и господин Александар Вучић, председник Републике Србије.

У представи је приказан лик Катарине Кантакузине Бранковић, ћерке Вука Бранковић која је удадбом за цељског грофа Урлиха II покренула долазак православаца на просторе данашње Словеније.

Говорећи за РТС митрополит загребачко-љубљански Порфирије је истакао најтеже и најлепше тренутке за Србе у Словенији.

“Најтежи период је време Другог светског рата када су поред страдања свештеника порушена и два храма у Марибору и Цељу али и период распада СФРЈ. Црквени живот је сада у развоју и наш народ се управо окупља око цркве и оно што радује је да је све више младих”, рекао је митрополит Порфирије.

Уз свечану Академију у Марибору, према речима митрополита загребачко-љубљанског и све друге епархије обележавају јубилеј 800 самосталности СПЦ.

“Ми смо вечерас спојили три јубилеја: 800 година аутокефалности СПЦ, Светог Саву а обележавамо и 600 година од рођења Катарине Кантакузине за чији долазак у Словенију везујемо и долазак Срба на овај простор”, рекао је за РТС митрополит Порфирије.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here