Mesto za reklamu
  1. 0 04. 2022.

Грађани Србије у недељу излазе на биралишта, да изаберу председника Републике, нови сазив парламента и локалну власт у 14 самоуправа, укључујући и главни град Београд.

На укупно 8.255 бирачких места, право гласа на председничким и парламентарним изборима има 6.501.689 грађана Србије, који ће се опредељивати између 19 изборних листа и осам кандидата за председника.

Уз биралишта у Србији, у иностранству ће бити отворено 77 бирачких места, у 34 државе, на којима ће моћи да се изјасни 39.777 држављана Србије који су се пријавили за гласање.

Од увођења вишестраначја, грађани наше земље излазе 13. пут да бирају своје представнике у највишем законодавном телу, а од осамостаљења Србије, 2006. године, ово су четврти председнички избори.

Бирачка места отварају се у 7, а затварају у 20 сати, до када траје изборна тишина, која је почела у ноћи између четвртка и петка, а током које је забрањена изборна пропаганда, одржавање предизборних скупова на јавним местима и објављивање процене изборних резултата.

Изборе ће, осим бирачких одбора, пратити домаћи и страни посматрачи – ОЕБС/ОДИХР-а, Савета Европе и појединих парламената.

Гласачки листић за парламентарне изборе биће сиве боје, а контролни за проверу исправности гласачке кутије биће љубичаст, док ће листић са именима председничких кандидата бити плав, а контролни листић “цигла” боје.

Роковником Републичке изборне комисије предвиђено је да је рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији 4. април до 8 сати, а збирни извештај о резултатима гласања РИК доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима доноси решење о додели мандата кандидатима за посланике у новом сазиву парламента, са изборне листе по њиховом редоследу, односно у том року издаје и уверење о избору за председника Републике.

Још један гласачки листић на биралиштима имаће грађани 14 локалних самоуправа – два града – Београда и Бора, и у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ, где се гласа за саставе локалних парлемената.

У Београду ће 1.600.463 бирача моћи да гласа на 1.170 бирачких места за нови сазив београдског парламента, који ће потом изабрати градоначелника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here