1. 07. 2020.

Лабораторија “Ватрено око”, у којој ће бити тестирани узорци на коронавирус, отворена је у Нишу. Влада је уложила 3,5 милиона евра у изградњу лабораторије, а кинески “Зиђин“ донирао је 500.000 евра вредну опрему. Лабораторија ће са радом почети сутра, када ће бити тестирани први узорци.

Премијерка Ана Брнабић је том приликом рекла да ће отварање лабораторије “Ватрено око” у Нишу омогућити још већи обухват тестирања. Истакла је да је ова лабораторија, поред лабораторије у Београду, једина такве врсте у региону и да је изграђена у рекордном року, за три месеца. Задовољна сам због тога и поносна, рекла је Брнабићева и захвалила партнерима из Кине на помоћи и донацији опреме. Брнабићева је истакла да су капацитети за тестирање од када се први случај коронавируса појавио у Србији је повећани 20 пута и да је до сада обрађено 650.000 узорака.

Амбасадорка Кине у Србији честитала је свима што је у тако кратком року у Нишу изграђена једна потпуно нова лабораторија “Ватрено око” за тестирање узорака на коронавирус. Чен Бо је новинарима рекла да је та лабораторија један нови резултат у сарадњи Кине и Србије у области здравства и нових технологија.

Лекарима и медицинским сестрама који раде у ковид систему исплаћује се максималан број сати који је могућ за дежурство, као и стимулација и прековремени рад, рекао је министар здравља Златибор Лончцар.

Министар здравља најавио је и да би ускоро требало да почну радови на реконструкцији некадашње Клинике за плућне болести у Кнез Селу код Ниша која ће, како је најављено, бити претворена у ковид болницу која ће имати између 400 и 500 кревета.

Научна саветница Института за молекуларну генетику и инжењерство и директорка лабораторије ”Ватрено око” у Београду Јелена Беговић објаснила је да је око 450 квадрата нишке лабораторије потпуно под тзв.к онтролисаним негативним притиском што спречава било који инфективни агенс да изађе из лабораторије.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here