Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

На данашњој седници Скупштине Града Новог Сада, одборници су са 63 гласа “за”, четири гласа “против” и без уздржаних, усвојили предлог Генералног урбанистичког плана Новог Сада (ГУП) до 2030. године.

Предлог ГУП-а, који су израдили стручњаци Јавног предузећа “Урбанизам” Нови Сад на основу 15 студија из различитих области градског живота, изазвао је велике полемике у јавности, нарочито у вези са новим мостом преко Дунава до Сремске Каменице, стамбеног комплекса такозваног “Нови Сад на води”, површина под зеленилом и саобраћаја.

“Поносан сам на то што никада до сада није била јавнија и транспарентнија расправа о ГУП-у, која је трајала дуже од законских рокова. Имали смо три јавне презентације на јавним местима, имали смо неколико седница Комисије где се расправљало о великом броју примедби, мада су оне биле мултипликоване, и заиста мирно спавам и сваког могу да погледам у очи”, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Нагласио је да је ГУП који је данас усвојен, апсолутно развојан, добро одмерен и конципиран од стране струке, а не страначких активиста.

Према речима челника града, четврти новосадски мост преко Дунава уопште и не зависи од новог ГУП-а, пошто је у ове документе уцртан још 1951. године.

Оно што разликује нови од досадашњег плана је, поред осталог, уређење Каменичке аде које је сада у подручју брањеном од Дунава и успостављање заштићених природних зона на ади од 55 хектара и на Мајевици од 68 хектара, смањење заузетости парцела у такозваним општеградским центрима са могућих 100 одсто на максималних 50 процената и ограничење спратности у тим зонама на осам спратова за стамбене делове комплекса, док је за пословање предвиђена виша спратност.

Негодовање дела јавности и протесте изазвала су решења приласка новом мосту са бачке стране што ће уништити, како тврде, заштићене биљне и животињске врсте које живе на том подручју, али и то што се омогућује да се на месту Бродоградилишта, уместо некада предвиђеног парка, изгради ексклузивно стамбено насеље које је добило незванично име “Нови Сад на води”.

“Нико неће уништити град, не предајемо ништа никоме, град чувамо и то је још једна у мору бесмислених лажи. Као што су говорили да ће Променада потонути, да Спенс нестаје и тако даље. Ништа се није десило и град нормално функционише, а нико није рекао извините што смо лагали”, закључио је Вучевић.

Представници опозиције који нису гласали за предлог новог ГУП-а, тврде да је документ све супротно од онога што власт говори да јесте.

Претходно, уочи седнице испред зграде Скупштине Војводине, дошло је до сукоба између окупљених грађана, који се противе усвајању ГУП-а, и полиције. Учесници протеста након усвајања ГУП-а су се разишли.

Испред Скупштине Војводине била је постављена ограда, коју су грађани пробили и приближили се улазу у зграду, где је дошло до “кошкања” са обезбеђењем.

Окупљени су најпре пробили барикаду на улазу у Бановински пролаз, а затим и још неколико ограда, које су постављене као заштита према улазу у зграду скупштине, јавља Танјугов извештач.

Затим је полиција направила кордон испред улаза, који су окупљени такође покушали да пробију, како би ушлу у зграду.

Учесници протеста физички су насрнули на полицајце, због чега је полиција морала да реагује, док су окупљени палили бакље и бацали их на полицију.

Такође, окупљени су насртали на полицајце, покушавајући да их оборе и да им одузму штитове, док су на њих бацали зелену боју.

Најагресивније полиција је на лицу места привела.

Према првим информацијама, у сукобу нема повређених, а у близини су и возила Хитне помоћи.

Након инцидента, смириле су се страсти испред скупштине и са физичког, прешло се на вербални “окршај”.

На протест су позвале еколошке организације, а међу окупљенима су били и Радомир Лазовић из иницијативе Не давимо Београд, те лидер Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, који тврде да ниједна примедба на ГУП није усвојена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here