Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Министарка индустрије, предузетништва и трговине у Приштини Розета Хајдари најавила је могућност увођења мера против кондиторских производа из централне Србије, ради, како је навела, заштите локалних произвођача од увоза. Београд осуђује намере Приштине и најављује да ће захтевати заштиту ЦЕФТЕ и КВИНТЕ.

Хајдари је на конференцији за медије у Приштини рекла да на Косову одавно постоји закон, али да се не спроводи, како би заштитио локалне произвођаче, у ситуацији енормно повец́аног увоза.

“Производи који се увозе на територију Косова имају енорман пораст и штете домаћим произвођачима. У закључку, како кажу у трговинском ресору, види се да је дошло до повећања увоза из Србије, за разлику од прошле године. Извоз Косова је само један одсто у 2020. и сада у 2021. Предузећемо мере против кондиторских производа као што су кекс и слаткиши које производи Србија, јер су ти производи имали енормно повећање увоза. Погледаћемо доказе и онда ћемо одлучити о мерама”, навела је Хајдари а преносе медији у Приштини.

Хајдари је прошлог месеца саопштила да је влада у приштини донела одлуке о антидампинг мерама заштите против животињског и живинског концентрата и грађевинских блокова произведених у централној Србији.

“Једна одлука намеће антидампинг меру од три цента по килограму на увоз животињског и живинског концентрата из Србије. Друга одлука намеће антидампинг меру од три цента за јединицу грађевинског блока пореклом из Србије”, навела је тада Розета Хајдари.

Матић: Политичка одлука Приштине, обратићемо се ЕУ и Цефти

Поводом најаве из Приштине да ће се увести нове мере на неке производе из Србије, тачније кондиторске производе, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић оценила је да је реч о политичкој, а не о економској или трговинској одлуци.

Министарка индустрије, предузетништва и трговине у влади привремених приштинских институција, Розета Хајдари, најавила је раније данас могућност увођења мера против кондиторских производа из централне Србије, због “заштите локалних произвођача од увоза”.

Татјана Матић је најавила да ћее ресорно министарство поводом тога обратити нституцијама у Бриселу, као и Секретаријату ЦЕФТА, као и амбасадама Квинте, наводи се у саопштењу.

“ЦЕФТА је највећи облик трговинске заједнице који постоји и најава оваквих одлука не доприноси ни развоју трговинских односа, а ни политичком дијалогу на Западном Балкану, за шта се Србија залаже. Надамо се да ипак неће доћи до ове одлуке”, рекла је Матићева.

Петковић: Приштину не занима нормализација односа

На најаве из Приштине реаговао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценивши да тим чином Приштина још једном показала да је не занима нормализација односа.

Петковић је у објави на Твитеру указао на то да Приштина тим потезом крши споразум Цефта и поткопава Бриселски споразум.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да, док се Београд залаже за иницијативу “Отворени Балкан”, Приштина поставља нове баријере и блокаде и да је то “њихово право лице”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here