Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, након учешћа на Европском стартап самиту у Софији, да је Србија, када је реч о дигиталној трансформацији, на добром путу, оценивши да млади, иновативни, образовани људи представљају огроман потенцијал земље.

Брнабић, која је у оквиру поменутог скупа учествовала на панелу о трансформацији Западног Балкана у пријатељскије окружење за стартап предузећа с премијерима Македоније и Црне Горе – Зораном Заевом и Душком Марковићем, рекла је у изјави за агенцију Танјуг да је презадовољна оценом коју су други дали за Србију.

Важно је рећи да смо доста тога урадили у протеклих годину дана – од увођења информационих технологија као обавезног предмета у основне школе и предузетништва, до инвестирања приближно сто милиона евра у инфраструктуру за стратап иновационе компаније и развој сета пореских олакшица за компаније, које у Србији инвестирају у иновације и истраживање, истакла је премијека.

Она је навела да ће пореске олакшице, које подразумевају 80 одсто одбитка на порез на добит за компаније које улажу у иновације, ступити на снагу од Нове године, уколико их прихвати Скупштина Србије.

Брнабић је подсетила и на олакшице које већ постоје од 1. октобра за младе који започињу свој бизнис и који у првој години пословања уопште не морају да плаћају порез.

Председница Владе је истакла да има још доста тога да се уради, али је Србија, како је оценила, очигледно на добром путу.

Ово ми је друга конференција само ове недеље на коју је Србија позвана као пример за то шта је урађено и шта друге земље могу да искористе, поручила је Брнабић и додала да не треба да се опуштамо, имамо пуно тога да надокнадимо, при чему огроман потенцијал Србије представљају паметни, образовани и иновативни људи.

Брнабић је указала на то да је важно да Влада настави да ради као што је радила до сада, и додала да је учешће на поменутом скупу у Софији било важно и због пружања подршке регионалној сарадњи.

Драго ми је што су Србија, и пре свега председник Републике Александар Вучић, препознати као фактори који улажу јако много у повезивање региона и политички и друштвено и економски, али и кроз регионалну Канцеларију за младе коју ћу и ја у наредном периоду подржавати интензивније, поручила је премијерка.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here