Mesto za reklamu

01.04. 2020.

У свету је до сада регистровано више од 900 хиљада случајева оболелих од коронавируса, преминуло је више од 45.000 људи, а опоравило се више од 190.000, подаци су сајта Ворлдометерс. 

Број заражених и даље је највише у Сједињеним Америчким Државама – преко 188.000, а следи Италија са 110 574 и Шпанија са скоро 96.000 случајева. Највише људи од последица корона вируса умрло је у Италији, њих око 13 155, док је у Шпанији преминуло 8.500, а у САД око 4.000 особа. Француска је постала треће европско жариште коронавируса. У уторак је у тој земљи преминуо рекордан број особа од новог корона вируса – чак 49.

У Србији су, према последњим подацима, забележено је 28 смртних случајева, док је оболело 1.060 људи.

Епидемија коронавируса у Италији достигла је врхунац, оцењују епидемиолози, а председник Високог института за здравље Силвио Брусаферо упозорава да то не значи да је епидемија готова, да је Италија ван опасности, већ да би бројеви могли остати стабилни и без већих опадања у неколико наредних дана, пре него што кривуља почне осетно да опада.

Број заражених, хоспитализованих и преминулих је и даље висок, али је јасно у опадању. И даље је 837 смртних случајева дневно, међу којима је 381 жртва у Ломбардији, регији највише погођеном епидемијом. Међутим, први пут у Ломбардији се смањује број пацијената који су смештени на интензивну негу.

Будући да се приближавају ускршњи празници, “време веома деликатно и важно за борбу против епидемије”, министарка Лучана Ламорђезе је позвала Италијане да наставе да се придржавају мера ограничења које су на снази.

Италија ће сасвим сигурно остати у карантину, званично до 18. априла, али све чешће се – незванично – почетак маја помиње као време поштеног “отварања”.

У Аустрији је број особа позитивно тестираних на инфекцију вирусом корона порастао на 10.482. Дневни раст инфекције благо се смањио. Број умрлих непрестано расте и од јутра је порастао за 15.

У Великој Британији су евидентирана 4.324 нова случаја заражених коронавирусом. Умрле су 563 особе међу којима и један тринаестогодишњи дечак и 19-годишњи младић. Укупан број преминулих порастао је на 2.352.

У Немачкој су евидентирано 2.700 нових случајева заражених коронавирусом, док је 46 особа умрло.

У Грчкој је у протеклих 24 часа пријављен 81 нови случај коронавируса и један смртни случај. Укључујући 20 случајева на броду Елефтериос Венизелос, усидреном поред луке Пиреј, у Грчкој је укупно заражено коронавирусом 1.415 особа. Од почетка епидемије 50 људи је умрло у Грчкој, 38 мушкараца и 12 жена.

Саудијска Арабија затражила је од муслимана који планирају да учествују у хаџилуку да одложе резервације због неизвесности развоја ситуације у вези с пандемијом коронавируса. Очекивало се да ће у јулу и августу у Меку и Медину допутовати око два милиона људи.

Португалски премијер Антонио Kоста изјавио да ће се та земља можда суочити са још “месец до два” ограничења кретања људи, пошто се број оних који су умрли од коронавируса ближи броју 200. До сада је број потврђених случајева коронавируса порастао на 8.251.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here