Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Посланик СДА Санџака Енис Имамовић питао је у Скупштини Србије ко су људи који су приводили активисткиње које су протествовале због мурала Ратку Младићу, оцењујући да се данас у Србији “глорификује геноцид у Сребреници и то под заштитом полиције”, а након његовог обраћања шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић реаговао и поручио председнику парламента Ивици Дачићу да је требало да прекине Имамовића док је Србију називао геноцидном.

Имамовић је данас рекао да мурал “осуђеном ратном злочинцу у центру Београда чувају хулигани”, те је поставио питање шта ради тужилац док, како је рекао, министар полиције негира геноцид и велича ратног злочинца који га је починио.

“Питам тужилаштво да ли је за вас Ратко Младић злочинац или херој”, рекао је Имамовић на почетку седнице када посланици постављају питања извршној власти и државним органима, уз оптужбе да је данас опасно бити Бошњак у Србији, нарочито у Београду.

Наводећи да се у Кривичном законику прети казном сваком ко врши прогањање организација или појединаца због њиховог залагања за равноправност људи, Имамовић је казао да се тај члан закона данима крши, док, како тврди, тужилаштво ћути.

Он је питање ко су људи који су приводили активсткиње упутио начелника београдске полиције,уз примедбу да неће министру кога је оптужио да је очигледно заштитник и организатор хулигана.

Како је рекао, у време Слободана Милошевића се у Србији “крило о Сребреници да се не би сазнала истина, а данас се тај геноцид слави”.

Реагујући на изјаву Имамовића Милићевић је подсетио да се мурал Ратку Младићу месецима налази на фасади једне стамбене зграде, а пажњу је, примећује, групици невладиних органзиција привукао тек сада, оцењујући да ту постоје виши циљеви попут дискредитовања Србије и председника.

“Полиција је само радила свој посао, није полиција штитила мурал, него је одржавала јавни ред и мир, јер је неко имао интерес да направи поделе у друштву”, рекао је Милићевић.

Он је приметио да је Имамовић користио идентичне речи као и деветоро од 705 посланика Европског парламента који су у саопштењу осудили Србију јер је, како су навели, неприхватљво да земља која је кандидат чува мурал осуђеног ратног злочинца.

Указао је и на петицију на чије потписивање позива Владимир Вукчевић бивши тужилац за ратне злочине у Србији у којој се тражи да се процесуирају сва лица оптужена за ратне злочине, а коју су, каже, потписали Ненад Чанак, Соња Бисерко, Балша Божовић.

Милићевић је питао владу ко жели Србију да представи као геноцидну творевину и нису ли циљеви оних који покрећу питање мурала у Београду виши?

Дачић је кратко одговорио да у делу седнице, пре саме расправе, током постављања питања нема реплика, као ни позивања на кршење Пословника.

“Истрпите сваког ко нешто каже, имате расправу. То је и сврха парламентаризма”, поручио је Дачић.

Министар Вулин: Војна неутралност је темељно опредељење Србије

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас да је војна неутралност темељно опредељење Србије и да по том питању никаквог одступања неће бити.

„Први пут, а било је пре нас разних влада које су себе сматрале патриотским и говориле о себи како су антинато расположене, једна српска влада и један српски парламент себе је обавезао на војну неутралност“, рекао је министар Вулин у Скупштини Србије, одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића.

Истакао је да је као министар одбране имао част да у Скупштини Србије, по наређењу председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића брани националну стратегију одбране, којом је јасно дефинисана војна неутралност.

„Стриктно водимо рачуна о војној неутралности. То је темељно опредељење ове државе, али и темељно опредељење Српске напредне странке, која чини већину у овом парламенту. Да није тих људи овде могли бисмо ви и ја да се опредељујемо како хоћемо, али да нема њих који су то изгласали, тога једноставно не би било“, рекао је министар Вулин.

Истакавши да је војна неутралност неспорна, министар је рекао да би владајућој већини, да су политичари који не воде рачуна о сопственим уверењима и уверењима народа, најлакше било да уђу у НАТО пакт.

„Где би нас више хвалили и да ли би нас ико критиковао, да ли би било иједног медија који би рекао нешто лоше. Напротив, хвалили би нас, били бисмо борци за демократију, добијали у Бриселу повеље. Вучић је само требало да призна Косово, био би нобеловац. Али ми смо свесно изабрали пут војне неутралности као тежи, али као исправнији и часнији. И ту никаквог одступања нема, нити може бити“, рекао је министар Вулин.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here