Mesto za reklamu
  1. 0 03. 2020.

Министарство здравља Владе Републике Србије саопштило је вечерас да у Србији нису регистровани случајеви обољевања од коронавируса ЦОВИД-19. Први случајеви вируса корона у Републици Српској.

У саопштењу се наводи да је до данас, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано укупно 56 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја – боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева.

Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови корона вирус.

Од последњег извештаја Министарства здравља није било узорака тестираних на нови коронавирус, истиче се у саопштењу.

Први случајеви вируса корона у Републици Српској

У Републици Српској забележени су први случајеви вируса корона, потврдио је министар здравља Ален Шеранић, а реч је о Бањалучанину који је боравио на раду у Италији и његовом малолетном сину. Њихово стање редовно се прати, смештени су на Универзитетском клиничком центру и за сада немају теже симптоме.

Нико од 26 ученика и 12 наставника Основне школе “Бранко Ћопић”, који су били у контакту са дечаком код којег је потврђен вирус корона, није заражен.

Родитељи ће бити обавештени од стране Хигијенско-епидемиолошке службе. Даље ће се поступати у складу са мерама које смо предвидели. Налази деце из контакта и наставници су негативни – рекао је Шеранић.

Наредних 14 дана цело оделење биће у изолацији, а током тог периода тестирање ће бити поновљено.

Директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом, упозорио је светске владе да непрекидно ширење коронавируса “није вежба” и да је неопходно предузети одлучне мере да се заустави ширење епидемије, јавља СНН.  Адханом је упутио апел у тренутку када се број заражених у свету приближио цифри од 100 хиљада, а тенденција ширења не престаје у Јужној Кореји, Јапану, неким европским земљама, Ирану и САД.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here