Mesto za reklamu
  1. 0 04. 2022.

Mинистарство здравља Владе Републике Србије саопштило је данас да је у последња 24 часа регистровано 428 особа које су биле позитивне на коронавирус, од тестираних 6.616.

У последња 24 часа од последица вируса преминуло је пет особа, тако да је укупан број преминулих 16.024, а проценат смртности је 0,80 одсто. На болничком лечењу је 333 пацијента, oд чега сe 24 налази на респираторима.

Судећи по бројкама које најбоље говоре о епидемилошком стању, може се рећи да је такорећи ситуација непромењена, иако се неким цифрама ствара погрешна слика да је ситуација боља. Проценат заражености данас износи колико и ових дана – око 6,5%, а то је знатно изнад процента којим бисмо делимично могли да будемо задовољни. Проценат толеранције је ако је испод 1%, а сада је знатно већи. Број заражених који се представља на знатно смањеном броју тестираних, који је у односу на пре два дана смањен за 2.565, а у односу на јуче за 1.663 тестирана, само говори да је у односу на тестиране евидентирано 428 људи, а да је број тестираних био већи и број заражених би био већи. Све то говоримо у односу на тестиране, а у односу на становништво тај број заражених  је више пута већи. Отуда и забринутост оценама да се ситуација поправља, када је стварна слика ипак знатно тежа, тим пре, јер је већи број и умрлих, а већи је број и најтежих пацијената, који су на респираторима. Оцене да је слика повољнија него што јесте допринела је да данас готово нико не примењује било какве заштитне мере, а заштитне маске постале су права реткост. Подсећамо, озбиљни епидемиолози сматрају да су у свим тешким ситуацијама заштитне мере и даље нужне. Значи,  ако желите да се осећате сигурнијим да ћете бити заштићени од вируса који је постао доминантан, који може да буде и кобан, носите барем маску. Кинези, на које се често позивамо, могли би да нам и у томе буду узор. Недавно се вирус појавио у њихова два велика града Шангај и Пекинг, који су сваки појединачно,  вишеструко већи од целе Србије. Број заражених био је много мањи у односу на популацију него код нас, али су ефикасним мерама успели да веома брзо зауставе ширење заразе. Примењују с многе мере, а једна од основних је ношење маски. Тамо је примера ради незамисливо да неко којим случајем не носи маску.

Од почетка пандемије тестирано је 9.537.555 особа, од којих је 2.009.677 било позитивно на коронавирус, наводи се у саопштењу.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here