Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

У Србији је до данас у 18 часова регистровано укупно 57 потврђених случајева COVID-19, речено је на редовној конференцији за медије посвећеној ситуацији изазваној појавом тог вируса у нашој земљи.

Од последњег извештаја до 18 часова данас, тестирани су узорци 15 особа, од којих су 2 позитивна , а 13 их је негативних на нови коронавирус.

У националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 316 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Према речима покрајинског секретара за здравство АП Војводине Зорана Гојковића, од 57 пацијената, њих 29 је хоспитализовано и то 17 на Клиници за инфективне и тропске болести КЦС, пет у КЦ Ниш, два у КЦ Крагујевац, четири на Инфективној клиници КЦ Војводине, док је један пацијент смештен на инфективном одељењу Опште болнице у Панчеву.

У овом тренутку само два пацијента су на респиратору, односно на механичкој потпори плућа, и оба се налазе на КЦ Војводине у Новом Саду, рекао је Гојковић, додавши да су остали пацијенти сада стабилног општег стања и код њих нема никаквих значајнијих погоршања у односу на јучерашњи дан.

Према његовим речима, ако будемо довољно паметни и организовани, за кратак временски период, за пар недеља, или можда дуже, ово ће за нас бити само једна лоша епизода у животу, ништа више од тога, коју ћемо брзо сви заборавити.

Морамо увести радну обавезу за здравствени сектор. Сви здравствени радници морају бити на располагању. Морамо значајно повећати број линија, преко којих грађани могу да комуницирају са својим изабраним лекарима, морамо пружити сву могућу помоћ према установама, објаснио је Гојковић.

Он је потврдио да Србија располаже са довољним бројем тестова за откривање инфекција коронавирусом, напоменувши да у овом тренутку тестови могу да се обављају на четири места, на Институту Торлак и заводима у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Према његовим речима планира се набавка нових количина тестова, али ће то бити у складу са кретањем броја пацијената којима ће бити потребно тестирање,.

Гојковић је истакао да у овом тренутку није кључно да се гледа само укупан број тест“ираних, већ је много важније, а у свему томе сагласни су са колегама из Кине који имају највише искуства, да је кључ свега да се сузбије ланац инфекције, односно брзина преноса међу популацијом.

Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут”, објаснила је да постоје јасно дефинисане индикације када особа треба да буде тестирана.

Активности у вези са заустављањем ширења корона вируса

Грађанима који долазе из жаришта епидемије наложена је самоизолација у трајању од 28 дана. Забрањен је извоз лекова у на 30 дана. Затварају се шалтери јавних институција.

Академци би сутра до 18 часова требало да напусте студентске домове. Велики број њих је то већ учинио. Министар Младен Шарчеивћ је у сталном контакту са студентским центрима.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио да шалтери Управе за управне послове од сутра неће радити. Управа неће примати захтеве за продужење личних докумената, а у току трајање ове одлуке документа која су истекла биће важећа.

Од 57 регистрованих случајева хоспитализовано је 29 особа. Две особе су на респираторима, остали су у стабилном стању, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Председница Владе Ана Брнабић је после седнице здравственог кризног штаба најавила да ће сви шалтери јавне управе, и на републичком и на локалном нивоу, бити затворени.

Поручила је да ће за грађане старије од 65 година бити уведена забрана изласка са запрећеном новчаном казном од 150.000 динара уколико не буду престали да излазе на улице, као што је данас случај. Рекла је и да се забрањује извоз лекова на тридесет дана.

Војници ће бити ангажовани на контроли и обезбеђењу јавних објеката и болница, као и на граничним прелазима.

Војска ће се налазити и на оним локацијама где се процени да је повећано кретање људи током  редовних активности на тим местима, као што су аутобуске и железничке станице, аеродроми, поште, саопштило је Министарство одбране.

У САД је масовније тестирање, али се ради о брзим тестовима ниске сензитивности. Ми користимо тестове које смо добили од СЗО који су најсензитивнији. Тест се спроводи у строго одређеним индикацијама, када постоји сумња на присуство вируса, обаснила је она.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here