1. 05. 2020.

После укидања ванредног стања живот наствља се ублажавање рестриктивних мера, број инфицираних се смањује, а да се не би догодило оно што се код других догађало – да епидемија почне да поново буја, потребно је придржавати се савета стручњака.

Последњи објављени подаци показују да смо за 24 сата имали смо заражених 67 људи и 2 умрла. Иако су подаци повољни у односу на претходне и у односу на многе друге земље,, забрињавајуће је да се зараза и даље шири и да људи од последица короне и даље умиру. Бићемо задовољни када се те цифре сведу на нулу и да такве информације понављамо 28 дана, јер се тек тада може прогласити да пандемије више нема. Када ће се то догодити то нико не зна. До тада, важне су поруке које су толико пута поновљене: избегавати дружења, скупове, обавезно прање руку после сваког додиривања онога где се може вирус задржати и многих других мера које се односе на сваког појединца, а посебно власника објеката за трговину и других простора у који људи долазе. Да се баш не придржавамо дужног поштовања и поред запрећених казни, свако се у то већ уверио и очито је да тиме изазивамо судбину да нам се догоди оно што не желимо.

Иначе, у међувремену је много тога прорадило. Људи су се вратили редовном послу, градски и приградски превоз поново саобраћа, очекује се да ће за неколико дана ЕрСрбија почети да лети на мањи број дестинација, а почињу да се отварају и границе, за почетак за 4 земље суседа. Либерализоваће се у потпуности кретање са Северном Македонијом, Албанијом, БиХ и Црном Гором.

Политички живот се наставља. Једни су одустли од штрајка глађу, јер су њихови захтеви испуњени, други штрајк настављају и постављају услов да се избори због свеукупне ситуације морају одложити, а они који су задужени да се о томе изјасне и даље ћуте.

„Све у свему, дани који су пред нама пуни су неизвесности, а када на много тога не можемо да утичемо, потребно је да урадимо барем оно што се тиче нас самих и нама ближњих, да покушамо да се заштитимо од вируса који нам је у многоме променио живот и било би заиста тужно да могућим повратком епидемије доживимо и део онога што ћемо памтити целога живота.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here