Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На редовној конференцији за новинаре о коронавирусу у Палати Србија, објављена су додатна ублажавања мера, а неке од њих ступају на снагу већ данас. Епидемиолог Др Бранислав Тиодоровић је рекао да су одлуке о ублажавању мера донете једногласно. Истакао је да ће се ситуација пратити и да ће, ако се уочи да нешто није добро, бити могуће и враћање старих мера. Имунолог Др Срђа Јанковић поручује да смо на путу да добијемо прву рунду али да се не треба опуштати.

   Када је реч о полицијском часу за 1. мај, Др Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је струка једногласна и да је апсолутно неопходно да се стрпимо још мало, да због губитка стрпљења не покваримо оно што смо досад урадили.

Апеловала је да, каква год буде одлука државног врха, да се сви понашају одговорно према себи и својој породици да бисмо што пре испратили вирус из популације.

Епидемиолог др Тиодоровић рекао је да од данас паркови и шеталишта могу бити отворени, а они који се у њима налазе морају бити на одговарајућем одстојању и придржавати се свих препoрука превенције обољења.

Према његовим речима, од данас се дозвољавају и тренинзи на отвореном, са потпуним коришћењем свих препорука које је Кризни штаб утврдио.

Видећемо накнадно шта се може учинити за оне спортове који су у затвореном, а врло брзо ће и та одлука бити донета, најавио је Тиодоровић.

Такође, како је пренео, од 4. маја обнавља се међуградски саобраћај, као и градски саобраћај у Новом Саду и Крагујевцу, а од 8. маја у Београду и Нишу, али без климатизације.

Од 8. маја раде и тржни центри, а од 11. маја и вртићи, уз добру припрему, док ће се авио-превоз обновити од 18. маја.

Покретање авио-саобраћаја ће бити могуће према препорукама светских авио-агенција и уз сагледавање епидемиолошке ситуације, рекао је Тиодоровић, додавши да ће сви који ће почети да раде у наредном периоду морати да се добро припреме и да спроведу све мере и обавезе које ће прописати Министарство здравља, Републичка комисија за заразне болести и Институт за јавно здравље.

Ресторани и кафићи, како је рекао, почеће са радом такође 4. маја, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и заштитна средства, као и у затвореном простору, уз поштовање осталих мера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

Тиoдоровић је, такође, рекао да су у Геронтолошки центар Ниш враћена 52 корисника, као и неки од запослених који су имали два негативна налаза на СOVID 19.

Имунолог Др Срђа Јанковић поручио је да смо на путу да добијемо прву рунду у борби са вирусом, ако се успешно буде спровело ублажавање мера, али је упозорио на то да ту борбу још нисмо добили и да не треба да се опустимо.

Што се тиче природног успостављања имунитета, то је завршни процес сваке епидемије, али нама није био циљ да то убрзамо, јер бисмо платили страховит данак у људским животима, већ нам је циљ био да га успоримо, рекао је он.

Упитан да ли је могуће да вирус сам нестане, он је рекао да постоји могућност да он постане сезонски патоген, затим да природно нестане, али да та могућност није велика.

Др Дарија Кисић Тепавчевић је указала на то да смо сведоци да се коронавирус одржава и преноси и у условима високих температура, те да је за његово угинуће потребна већа температура од 25 степени, али уз влажност ваздуха од 20 одсто, као и значајан УВ фактор.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here