Mesto za reklamu

Београд у шпицу, улице без аутомобила и људи

  1. 04. 2020.

У Србији је од суботе у 13.00 на снази забрана кретања грађана, која ће трајати до понедељка у 5.00 ујутру. Љубимце је могуће прошетати између 23.00 и 01.00 и у недељу од 8.00 до 10.00 и то највише 200 метара од места пребивалишта. На Космету свакодневна забрана кретања од 17.00 до 06.00 трајаће до 12. априла. 

Забрана кретања или полицијски час је ипак најбољи начин да се заустави неконтрлисан излазак народа без великог повода на улице у паркове и кафане и за елиминисање међусобних сусрета и контаката, који су претпоставка за преношење тог страшног вируса. Одлука престаје да важи у понедељак и замениће је она блажа варијанта, а да ли ће поново бити уведена или потпуно укинута зависи од нас. Уколико будемо дисциплиновани и шетњу сведемо само на најнужнију меру, забрана кретања ће се укинути. Уколико се то не догоди, већ је извесно увешће се 24. полицијски час на неодређено време. Зато узмимо се у памет. То што се тражи од свих је у интересу сваког појединца. Последњи је тренутак да престанемо са контактима и да престанемо да омогућавамо вирусу да се слободно преноси. Налазимо се у времену узлета епидемије и убрзаном преношењу вируса и зато је важно да будемо самодисциплиновани и то ради нас, наших најближих и свих других.

Новина је и да нема више поделе пацијената на оне који су посебно осетљиви и који нису. Сви су посебно осетљиви. Смртни случајеви регистровани су у свим узрастима. Лекар примарне здравствене заштите, на основу индикација, одређује да ли ће бити тестирања или не.

Проблем је и што је међу зараженима све више лекара и другог медицинског особља. У Општој болници у Ваљеву заражено је 11 здравствених радника. У болници у Ћуприји заражено је 40 здравствених радника, од којих је седморо хоспитализовано. У болници на Бежанијској коси пацијент са акутном леукемијом је заражен коронавирусом. Заражена су и три лекара и три сестре.

У Ћуприју су стигли руски експерти са задатком да колегама из болнице и дома здравља помогну у борби са вирусом. Екипу чине специјалисти, вирусолози и епидемиолози који ће са лекарима из Ћуприје обавити консултације и разменити искуства из праксе. Јединице војне технике наредна два дана у више наврата ће дезинфиковати општу болницу и дом здравља.

У ГАК “Народни фронт” налазе се две пацијенткиње које имају коронавирус, ова клиника прима пацијенте, али истичу да не треба долазити ако није хитно – већ сачекати на преглед или контролу две до три недеље.

Један пацијент је отпуштен из привремене болнице на Сајмишту у Београду, пошто је други пут био негативан на коронавирус. Данас ће бити тестирано још 36 пацијената који се налазе у тој привременој болници и, ако тестови буду негативни, иду у кућну изолацију. Први пацијенти примљени су и у халу “Чаир” у Нишу.

Држава и привреда су своје активности прилагодили времену и околностима у којима смо. Неке послодавце, којима је очито само економски интерес у првом плану, а поготову када га не интресује здравље људи, држава мора да натера да буду људи и да је људско здравље изнад свега. Због тога не изненађује вест коју преносимо, а још више кад је име послодавца познато у јавности, по мерама које користи и које имају заједничком име експлоатација човека: Штаб за ванредне ситуације Града Лесковца издао је обавезујући захтев јужнокорејској компанији “Јура” да прекине производњу на две недеље или да ради са минимумом радника, 50 на 5.000 метара квадратних, на основу препоруке Завода за јавно здравље. Надамо се да ће тај захтев уважити, јер ће им бити ускраћене друге погодности које је држава предложила уа пословање у овим ванредним околностима.

Стручњаци кажу да ће коронавирус ипак ускоро проћи, када – то још нико не зна. Кажу и да треба изгурати барем још две недеље сигурно. Учинимо и тај напор. Јер, чим видимо да вирус попушта, попуштаће и мере и ограничења, која, ако смо искрени барем сами према себи, имају смисла.

„Српска стварност“ 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here