Mesto za reklamu

27.03.2020.

У Србији је данас до 15 часова регистрован 71 нови случај заразе корона вирусом, укупно је потврђених 528, умрла је још једна особа, тако да има укупно осам жртава, саопштило је Министарство здравља.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 259 особа од којих је 71 позитивно и 188 негативно на нови коронавирус.

Од потврђеног 71 случаја, њих 48 је хоспитализовано.

У националној референтној лабораторији Института Торлак до данас тестирано је укупно 1.715 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Досадашњи ток кретања говори да и те како имамо епидемију под контролом, оценили су данас епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић, на Конференцији за медије у Палати Србија.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је урађен добар посао, али и упозорила да, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље треба очекивати пораст броја оболелих.

„Иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања говори да и те како имамо епидемију под контролом“, казала је она. Упозорила је и да се ситуација мења из сата у сат и да врло лако може да се отме контроли.

Поручила је грађанима да је неопходна гвоздена воља да преузмемо пуну одговорност и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује.

„И те како видимо да су ефекти свих мера које смо предузели дали резултате. Ово јесу охрабрујући подаци, мада се ситуација мења из сата у сат“, нагласила је она.

Кључ је у нашем понашању и активностима, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић и додала да је право време да покажемо одлучност и одговорност према целој нашој популацији.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да имамо тренутно ситуацију која је задовољавајућа у незадовољавајућем стању.

„Улазимо у четврту недељу, 22 дан, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса и преношења. Добили смо више од недељу дана ако се поредимо са Италијом“, истакао је он.

Кон је рекао да још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био максимум у Италији, који нисмо достигли.

„Свеукупно се налазимо у ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за трећу која иде можемо очекивати даљи пораст и не можемо ништа тачно знати. У наредне две недеље сигурно ће доћи до пораста. Било би пријатно изненађење и мало вероватно да се то не деси“, објаснио је он.

Кон је нагласио да улазимо у период када је потребна гвоздена дисциплина. Он је навео да се барем у Београду у узрасту преко 65 година види да су предузете мере показале ефекат.

Са трећом недељом у свим узрастима, осим једног (узраст од 50 до 55 година), долази до смањења обољења.

„Јасно се види ефекат мера. Сада када се по природном току очекује највећи интензитет вируса очекујемо да видимо највећу ефикасност мера које се спроводе“, нагласио је Кон.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here