Mesto za reklamu
  1. 03.2020.

У Србији је данас до 15 часова регистровано 82 нова случаја заразе вирусом корона, укупно је заражених741 особа. Умрле су још три особе, тако је укупан број жртава 13, саопштило је Министарство здрављa, на Конференцији за медије у Палати Србија.

„Од последњег извештаја тестирани су узорци 376 особа од којих је 82 позитивно и 294 негативно на нови вирус корона. Од последњег пресека у Србије су од корона вируса преминуле још три особе”, изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Осим мушкарца из Кикинде, који је преминуо у КЦ Војводине,  евидентиране су још две жртве вируса. Реч је о две жене које су биле смештене у болници “Драгиша Мишовић”.

„На респриартору је 55 особа, 10 на Инфективној, 3 у Нишу, 4, КЦ Војводина, 7, КЦ Крагујевац, 7 на Пулмологији, 10 КЦ Ниш” рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је навела и да је нулти пацијент у Србији излечен, као и да је више од 50 пацијената имало двоструко негативан налаз.

„Садашњи број оболелих показује какве смо мере предузели претходних 7 дана, а ово како се понашамо данас и јуче, видеће се наредних дана. Кључ је у нама и сви морамо озбиљно да схватимо колико сваки појединац има улогу у даљем ширењу инфекције”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Епидемиолог Предраг Кон оценио је да је болница на Сајму апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе, наводећи да би све друго била озбиљна грешка.

Он је, одговарајући на питања новинара да ли се струка пита за мере које се предузимају против коронавируса, рекао да на стручњацима јесу препоруке мера, а да власт доноси одлуке, додавши да се није сложио баш са сваком појединачном мером, али да власт заслужује сваку похвалу за безрезервну подршку струци.

Ово је изазов за све нас, ово јесте ратно стање, подвукао је он и поручио да се ситуација мора схватити веома озбиљно и да се морају поштовати све мере против ширења вируса.

По питању других мера, Кон је указао на то да ће струка стати иза свега што подразумева смањење контаката, истичући да је због злоупотребе одлуке о извођењу паса од 20 до 21 час, та могућност укинута.

Он је нагласио да ће подржати све мере, па и 24-часовно апсолутно затварање, јер улазимо у дане када је у другим земљама нагло растао број оболелих, а касније и број смрти.

Истовремено, Кон је саопштио да од укупног броја оболелих од коронавируса приближно седам одсто чине медицински радници, због чега је јако важно да имају довољно заштитне опреме и да се она правилно користи.

Лекари су добили медицинску опрему и она се распоређује по приоритетима, потврдио је он и додао да се у неким случајевима испоставило да су се здравствени радници заразили ван болнице, али да се није десио ниједан случај да се болест пренела на пацијента.

Кон је објаснио да није могуће да се тестирају сви који то желе и да за то мора постојати индикација, наглашавајући да је сада најважније да се открије преносилац вируса јер се неће тестирати они који не припадају тој групи и немају индикације за то.

Постоји индикација за тестирање и она је проширена управо да бисмо нашли оног ко је заразан и спречили да даље шири заразу, односно контакте оболелог, а проширење тестирања не подразумева да се тестира свако ко то хоће, нагласио је др Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here