Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је на конференцији за новинаре у Палати Србија да је у последња 24 часа регистровано 160 нових случајева заразе коронавирусом, при чему је забележено још 5 смртних случајева.

Кисић Тепавчевић је саопштила да је укупно регистрованo 1060 потврђених случајева COVID 19, да је од јуче у 15 часова тестирано 810 лица, додајући да је укупно хоспитализовано 648 оболелих, од којих су 72 на респиратору.

Према њеним речима, у последња 24 часа, од последица инфекције умрло је пет лица мушког пола, просечне старости 61,2 године, а укупан број умрлих попео се на укупно 28.

До сада су, како је навела, од те болести преминули 21 мушкарац и седам жена, при чему укупан морталитет на данашњи дан износи 2,64 одсто.

Она је најавила да ће кризни штабови на сутрашњој заједничкој седници размотрити мере јаче превенције ширења коронавируса, и поновила да је кључ и даље пре свега у понашању грађана и поштовању већ прописаних мера.

Грађанима Србије који се враћају у земљу проверава се температура и само онима са повишеном се узима брис и они морају на лицу места да сачекају резултат, остали се и даље шаљу у самоизолацију, рекао је епидемиолог Предраг Кон. Он је рекао и да у болници Народни фронт седам здравствених радника има позитиван налаз на коронавирус, а да је близу 30 медицинских радника имало неке симптоме и сви су издвојени и тестирани, али њихови резултати још нису стигли.

Говорећи о упућивању пацијената на Домове здравља, он је казао да је било потребно мало времена, и биће потребно још времена да се све усклади, али да ће третирање пацјаната морати да буде преусмерено на Домове здравља.

Сви позиви су били скретани на епидемиологе, али кад се уводи проширено тестирање, мора да се преумери то и на Домове здравља, јер овога има све више, и треба што пре да схвате и Хитна помоћ и теренска слузба Домова здравља да не одбијају те позиве и мисле да ће епидемиолози то да реше, рекао је он.

„Имају заштитну опрему и у Домовима здравља, направљени су зато колцентри, ако неко има изразито тешке тегобе онда се зове хитна помоћ.. Треба све да заживи, а нема пуно времена, али тога ће бити све више и више, морају да преузму“, казао је.

Кон је рекао и да се тестирање група из иностранства показало као корисно, али због прилива, дошло је до ове измене протокола.

Грађанима Србије који се враћају у земљу проверава се температура и само онима са повишеном се узима брис и они морају на лицу места да сачекају резултат, остали се и даље шаљу у самоизолацију, рекао је Др Кон.

Кисић Тепавчевић је указала и на то да ће се наредних дана још интензивније радити тестирање и испитивање са циљем да се спречи ширење вируса.

Међутим, бројеви неумољиво показују где смо и колико смо допринели да се ова болест шири, упозорила је она и навела да је на Инфективној клиници КЦ Србије на респиратору 10 пацијената, једна особа у КЦ Ниш на Инфективној клиници, шест у КЦ Војводине, девет у КЦ Крагујевац, 15 у КБЦ “Драгиша Мишовић”, девет на Клиници за пулмологију КЦ Србије, 12 у КЦ Ниш у згради старе хирургије и 10 у КЦ Земун.

Кисић Тепавчевић je поручила да ниједан град у Србији неће бити поштеђен ширења заразе новим коронавирусом уколико грађани не смање циркулацију и комуникацију.

Она је рекла да су градови са највећим бројем заражених добар показатељ где би требало повећати мере у спречавању ширења инфекције.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here