1. 04. 2020.

У Србији је до 5. априла у 15 сати регистровано 284 нових случајева инфекције вирусом корона. Укупно је инфицирано 1.908 особа. Од последњег извештаја до недеље тестирано је 959 особа. Укупно је тестирано 7.360 особа. У последња 24 сата од компликација изазваних овом инфекцијом преминило је 7 особа, па је тако укупан број преминулих 51, на респираторима је укупно 98 пацијената – рекао је на Конференцији за новинаре, у Палати Србија, епидемиолог Др Предраг Кон.

„Налазимо се у узлету ове епидемије и убрзаном преношењу које смо очекивали, али које нам даје до знања да је неопходно да се што чвршће придржавамо онога што смо до сада донели, а то је да што више смањимо контакте, јер другог излаза немамо“, рекао је Кон.

На питање медија да ли су тачне информације да су поједини чиновици у Влади Србије инфицираи, заменица директора Института за јавно здравље “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић потврдила је те наводе, али није желела да открије њихов идентитет, како би сачувала њихову приватност.

“Сваки грађанин нам је подједнако важан” – рекла је Кисић Тепавчевић изнела да ће у наредним данима број тестирања бити већи.

Упитана због чега у Србији још увек нису почела масовна тестирања, као што је било најављено да ће се десити, Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да синтагма “масовна тестгирања” није добро одабрана, те да се почело са проширеним тестирањима.

“Тестирају се особе које имају индикације за тестирање. Те индикације смо проширили с циљем да се теситрају и особе које немају никакве симптоме, али могу бити преносиоци инфекције. Показали смо да можемо тестирати и до 1.000 људи за 24 сата, можемо и више, али се надам да за тим неће бити потребе”, рекла је Кисић Тепавчевић.

У овом тренутку потребно је да у први план дође примарна здравствена заштита, то јест ЦОВИД-19 амбуланте при домовима здравља које би требало да тестирају све који имају индиције да су инфицирани, каже Предраг Кон.

“Домови здравља су ти који треба да привуку грађане који имају благе симптоме да дођу и тестирају се, а инфектолози треба да лече теже случајеве”, рекао је Кон.

Он је, коментаришући жалбе грађана да домови здравља у појединим случајевима нису радили тестове већ су враћали потенцијалне пацијенте са симптомима кући уз преписане антибиотике, Кон је додао да треба времена да систем профункционише. Он је указао да, уколико уз антибиотике симптоми нестану, то значи да није био случај ЦОВИД-19 инфекције.

Током лета у општој популацији ће се радити присуство антитетела на ЦОВИД-19, рекао је др Кон.

“То није нешто што ће нам помоћи у овој ситуацији, то је нешто што нам служи за будућност”, нагласио је Кон.

Предраг Кон је рекао да код 46 медицинара у Гинеколошко-акушерској клиници (ГАК) Народни фронт, који су позитивни на ЦОВИД-19, нема промена у њиховом здравственом стању. На питање да ли је утврђен начин на који су медицинари у ГАК Народни фронт инфицирани, Кон је рекао да то није познато,

Упитан да ли су проверени наводи да је директор те институције забранио ношење маски да се не би узнемиравали пацијенти, Кон је рекао да он те информације нема.

„Грешака је сигурно било, али нисам сигуран да се они тако могу персонализовати“, рекао је Кон.

У Општој болници у Ваљеву 11 здравствених радника је позитивно на вирус корона, а 188 особа се налази у кућној изолацији, док је у болници у Ћуприји 40 позитивних, а седам особа је хоспитализовано, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Кон каже да ће се резултати пооштрене мере забране кретања, која траје од суботе у 13 сати до понедељка у 5 сати ујутро, видети тек за пет до седам дана.

Што се тиче увођење 24-часовног полицијског сата, он је рекао да треба проценити каква ће штета бити од свега тога.

„Далеко би боље било да се већ сада понашамо као да је та мера уведена. То значи да се излази само у крајњој нужди, врло кратко. У том случају, увођење 24-часовне забране неће бити ни потребно“, нагласио је Кон.

Др Кон је рекао и да ће мере полако да попуштају како буде попуштала и епидемија вируса у Србији. Време је да изгурао још ових неколико недеља. Две сигурно. Немогуће је рећи колико ће ово трајати“, закључио је Др Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here